9/21/2022

Доц. Величка Рангелова: Партия МИР дава решение как България да овладее инфлацията

Доц. Величка Рангелова: Партия МИР дава решение как България да овладее инфлацията 

Доц. Величка Рангелова е един от най-добрите специалисти по икономика и статистика. Била е директор на дирекция „Цени и финанси“ в НСИ, научен сътрудник в Научноизследователския институт по статистика, директор на Научния блок в Националния статистически институт, преподавател по статистика в Академията за обществени науки и социално управление, директор на Центъра за анализи и прогнози. Автор е на „Икономика на благоденствието“ и има десетки научни трудове и над 500 статии в списания и вестници по икономическата политика на страната и света. Тя е водач на листата на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) в област Видин за народни представители на предсрочните парламентарни избори, насрочени за 2-ри октомври. 

„Причините за инфлацията са много, но на най-важните са огромна спекула в страната, както и растящите цени на електроенергията, природния газ и нефтопродуктите. Партия МИР направи подробен анализ на ситуацията с постоянно покачващата се инфлация в страната и на тази база дава няколко конкретни предложения и решения как да бъде овладяна инфлацията, спекулата и обедняването на българските граждани. За да се овладее инфлацията първо трябва да се стабилизират цените на горивата и електроенергията чрез централизирани мерки. Давам ви конкретен пример – България изнася над 50% от произведената електроенергия, но въпреки ниската себестойност, цената на вътрешния пазар е на база борсови цени. Необходимо е да се промени миксът, предназначен за вътрешен пазар и износ, в полза на вътрешния пазар. Тоест цената за вътрешен пазар трябва да се формира на база себестойност, печалба и пренос без да се влияе от борсовите цени. Всичко това рязко ще намали цената на електроенергията, а оттам и на инфлацията. На следващо място трябва да се компенсират доходите на хората, т.е. пенсиите и заплатите да се повишат с ръста на инфлацията на основните стоки. Това ще спре обедняването на българите от една страна, а икономиката ще продължи да работи без сътресения от друга страна. За да се овладее инфлацията, е необходимо също така да се замразят временно цените на някои от най-важните стоки“. Това заяви водачът на листата на партия МИР в област Видин доц. Величка Рангелова.

Тя подчерта още, че трябва да се спре да се прави външен дълг, а да се приложат механизмите на вътрешния дълг, т.е. чрез държавните ценни книжа, което означава, че парите ще отиват в български, а не в чужди фирми.

„Прави силно впечатление, че правителствата не вземат никакви мерки против спекулата. По време на великата депресия през 1929 г. е бил приет закон за спекулата, чрез който са се конфискували капиталите от спекулата у нас. В министерството на търговията е имало дирекция цени, където при производството на нови стоки са се доказвали от производителя разходите и се е одобрявала цената. При нас сега е посттоталитарна икономика на държавни и частни монополи и сдружения (олигополи), които си съгласуват цените помежду си. В развитите страни има мощни антитръстови закони. Малките магазини определят цените, като наблюдават цените на съседните магазинчета. Фактически няма пазарна икономика, нито свободна конкуренция. Създадената антимонополна агенция и антимонополни закони практически не работят. Контролните органи също са корумпирани, а липсата на каквато и да е регулация и контрол води до хаос и огромна спекула при стоките от първа необходимост“. Това заяви още доц. Величка Рангелова.

Тя даде пример с носителят на Нобелова награда Милтън Фридман, според когото ако цените и доходите се повишат с еднакъв темп, то икономиката продължава да работи без сътресения, но спестяванията и кредитите се обезценяват и съответно действието им е антиинфлационно, т.е. намаляват покупателната сила на паричната маса.

„Ако не бъдат взети сериозни мерки, то инфлацията ще продължи и през следващата година и ще се превърне в стагфлация. Когато няма достатъчно търсене и ниско потребление, фирмите не могат да си продадат стоките, те намаляват производството, но повишават цените, за да оцелеят. От септември тази година ще има нов инфлационен шок при хранителните стоки. Тази година се сееше, жънеше, мелеше с много високи цени на енергийните ресурси, а и недостигът на световните стокови борси ще повиши цените на зърното и оттам по веригата на много стоки на преработващата промишленост. Именно затова партия МИР като отговорна партия със сериозен експертен потенциал дава конкретни решения за излизане от кризата. Призовавам българските граждани да подкрепят на предстоящите избори партия МИР с номер 10, което ще им гарантира бързо излизане от кризите от една страна, спиране на обедняването на българите и развитие на българската икономика от друга страна“, заяви още доц. Величка Рангелова, водач на листата на партия МИР в област Видин.Последно от нашият блог

Симеон Славчев: Гласувах в България да има МИР, справедливост и бъдеще за децата ни

„Гласувах в България да има МИР, справедливост и бъдеще за децата ни в нея. Гласувах за опазването на българския род и традиции, както и за излизане от демографската катастрофа и връщането на сънародниците зад граница в родината. Крайно време е българите да се спрем да се обиждаме и мразим за чужди грешки и каузи и да избираме между по-малкото зло. Време е да се обединим около каузата България да бъде силна, социална и индустриална държава, а българския народ проспериращ и щастлив. Време е да гласуваме ЗА мира, вярата, семейството, родината, народа, свободата и справедливостта.“

Симеон Славчев поздрави българите от третата възраст по повод Международния ден на възрастните хора

Председателят на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) Симеон Славчев изпрати поздравителен адрес до всички българи от третата възраст по повод Международния ден на възрастните хора.

Петьо Костадинов, партия МИР, в предаването "Делници", 30.09.2022 г.

Излизането на България от демографската криза е основен приоритет на партия МИР около който предлагаме национално обединение и консенсус.