5/17/2022

Партия МИР: Искането за квота за българска музика е справедливо и необходимо

Искането за квота за излъчване на българска музика е справедливо и необходимо, защото музиката още от най-ранно детство има силата да въздейства и формира бъдещото развитие на индивида, както и неговия морал и поведение в обществото. Това се казва в позиция на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие).

Според партия МИР редица европейски държави имат въведени различни механизми за задължителни квоти за национална музика изпълнена на роден език, като процентите варират от 25% за частните радиостанции до 80% за обществените медии. Именно за това според тях постигането на квота от 60% за излъчване на българска музика е реалистично и би било добреда се случи.

„Първото изкуство, което веднага реагира на времето в което живеем е музиката. Всички се надяваме, че с времето, ще се създват все повече музикални произведения с необходимата музикално художествена стойност. Основната съпротива идва от представителните организации на частните радиостанции и медии. В европейските страни (над 20), които имат квоти за национална музика на роден език и в частните търговски медии е доказано, че приходите на медиите от реклама не намаляват. Опазването на музикалното културно наследство и неговото развитие в ерата на мултикултурните взаимоотношения и тенденции е от първостепенно значение. Чрез музиката може да се формира не само едно общество но и цели държави“, каза зам.-председателят на партия МИР Емил Димитров-син.

Той подчерта, че Франция, която е родината на съвременната демокрация през 1994 година въвежда закон за 40% френско-езична музика и 20% за нови изпълнители.

„Основната причина за приемането на този закон е запазване на националното музикално- културно наследство, неговото развитие и противодействие на нахлуването на англоезичната музикална стилистика и култура. Запазването и развитието на българската музика и родния ни език, освен, че защитава културната ни идентичност, защитава и подпомага развитието и съществуванието на артисти-изпълнители, автори, продуценти, поети и всички други, които са ангажирани в божествния процес на създаване на музика“, заяви още сина на легендарния български музикант Емил Димитров.

Според партия МИР самата квота трябва да бъде разделена процентно на действащи концертиращи утвърдени имена, нови прохождащи артисти и златен фонд, защото по-този начин всички във времето, които са създавали или създават музика ще имат удовлетворение за своя труд и принос.  

„Това ще доведе до създаването на много повече качествена музика, която да пребъде,  публиката е единственият съдник на изкуството. Нека не изпадаме в ситуацията да слушаме българска музика само в нощни заведения. Процеса по създаване на музика, продуцирането и записването и, е дълъг, труден и скъп, и когато нямаш възможност за реализация, то този процес се обесмисля. В редица частни медии – която са получили лиценз, като „политемтични“ отсъства българска музика на роден език. Когато се променя  качеството и посланията на музиката, се променят неусетно и фондаменталните основи на обществото“, заяви още Емил Димитров-син.

От партия МИР призоваха да се запази многообразието на българската културата и да се въведе квота за задължително излъчване на музика на български език, балансирана по принципа Минало/Настояще/Бъдеще, която да обхваща и частните радиостанции и телевизии.

„Именно за това партия МИР предлага квота 60% за обществените медии и 25% за частните. Нека не залагаме на „Хазарт“ културата си и след това да „гоним Михаля“. А, некадърниците, те сами отпадат с времето“, призова Емил Димитров-син.

Последно от нашият блог