12/22/2022

Партия МИР: Липсват гаранции, че ядрените ни реактори могат да функционират с друг вид гориво

Партия МИР изразява сериозно безпокойство във връзка с информацията за предстоящото подписване на договор между „АЕЦ Козлодуй” ЕАД и „Уестингхаус Електрик“ за доставка на свежо ядрено гориво за пети блок на атомната ни централа. Това се казва в позиция на партията разпространена до медиите.
Партия МИР обръща внимание върху липсата на гаранции, че ядрените ни реактори могат да функционират с друг вид гориво, както и липсата на информация и яснота къде ще се съхранява отработеното ядрено гориво.
Партия МИР е категорична, че преди да се подпише какъвто и да е договор, доставчикът на ядреното гориво трябва да даде гаранции, че то ще работи ефективно и безопасно в българските реактори. Необходимо е България да има ясен план къде и как ще се съхранява отработеното ядрено гориво. В тази връзка от партия МИР настояват Министерството на енергетиката да посочат веднага конкретен план и стъпки, които ще гарантират енергийната сигурност на страната.
Партия МИР обръща внимание, че ако България не постъпи мъдро и не вземе спешни мерки, съществува реален риск от затварянето на енергийните блокове и влизането на страната ни в сериозна енергийна криза. Това води след себе си непредвидими последствия за икономиката, от което ще пострадат всички български граждани и ще бъдат засегнати всички други отрасли.
Партия МИР настоява България да вземе стратегическо решение за развитие на ядрената енергетика, което включва изграждане 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй", както и построяването на АЕЦ "Белене".
Партия МИР предлага и настоява за поред път да се направи спешен анализ на състоянието на енергетиката (ползи, приходи и разходи) в хоризонт до 2030-2050-та година. Необходимо е да се направи спешен анализ на енергийния микс и оценка за качеството и състоянието на енергийните мощности, както и анализ на всички възможности производство на собствена енергия, включително от други източници, като ВЕЦ, фотоволтаици, ветрогенератори, биогенератори и други.
Според партия МИР енергетиката е част от националната сигурност на България и националния интерес на България изисква всяка стратегия на Съюз или държава, която не съвпада с интересите на Република България и българския народ, да бъде отхвърляна като неприемлива, а при опасност за суверенитета и социалното равновесие на България да бъде обявена и за враждебна и заплаха за Националната ни сигурност.

Последно от нашият блог