11/13/2021

Партия МИР подаде жалба до ЦИК заради непризнаване на машинния протокол

Партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) подаде жалба до ЦИК заради непризнаването на машинния протокол за финален изборен протокол, така както е записано в Изборния кодекс. Това стана ясно от позиция на партията разпространена до медиите.

Ето и пълния текст на позицията на партия МИР:

Във връзка с най-целесъобразното изпълнение на разпоредбите на Изборния кодекс, настояваме ЦИК незабавно да вземе решение и да издаде указания до всички районни избирателни комисии, в които се произвежда машинен вот, че машинния протокол се признава като финален изборен протокол. След преброяването и сравняването с контролните разписки от машината за гласуване е необходимо всички членове на секционната избирателна комисия да подпишат машинния протокол и така той става финален изборен протокол на секционната избирателна комисия. Веднага след това машинния протокол да се сканира и да се качи в системата на ЦИК. 

С това решение ЦИК ще премахне възможността и практиката от последните парламентарни избори, проведени на 11.07.2021 г., машините протоколи да се пренасят и преписват ръчно в хартиен протокол, което дава възможност в протоколите волно или неволно да бъдат допускани грешки. 

Най-ценното нещо на машинното гласуване е, че елиминира субективната намеса и изкривяването или подмяната на изборния резултат. На практика с досегашните указанията на ЦИК към РИК машинните протоколи да се преписват и нанасят ръчно в хартиен протокол се обезсмисля машинното гласуване. Именно за това, и на основание на действащия Изборен кодекс, политическа партия МИР настоява ЦИК незабавно да вземе решение и даде съответните указания до всички РИК и машинния протокол да стане финален изборен протокол на изборната комисия.

В случай, че ЦИК не предприеме съответните действия, не вземе решение и не излезе с указания към РИК, политическа партия МИР ще счита, че ЦИК прави опит да обезсмисли машинното гласуване, с което ще се даде възможност за сериозни фалшификации, манипулации и подмяна на вота на българските граждани и допускане на грешки от членовете на СИК при ръчното преписване на машинния протокол. 

Партия МИР настоява също така ЦИК да вземе решение и да изпрати указания до РИК, с което да задължи СИК да изпрати по имейл цялата информация, която пускат до РИК и ЦИК. Тази информация да бъде изпращана в реално време по имейл до всички участници на изборния процес, до гражданските и неправителствените организации, които са заявили желание за това. На практика така ще бъде дадена възможност участниците в изборния процес да получат пълната информация в реално време от една страна и ще предотврати манипулираните и подмяната на изборния резултат в изборната нощ и дните след него, когато Информационно обслужване обработва данните от друга страна. Успоредно с това ще се върне доверието към изборния процес и крайният изборен резултат. 

Надяваме се, че искането на партия МИР ще бъде удовлетворено, че нашата жалба веднага ще бъде разгледана и че ЦИК ще вземе решение с което реално, а не декларативно ще гарантира честността на вота на българските граждани.

Партия МИР обръща сериозно внимание и на факта, че изборите на 14-ти ноември са 2 в 1 и за народни представители, и за президент и вицепрезидент. В случай, че ЦИК не признае веднага машинния протокол за финален изборен протокол така, както е записано в Изборния кодекс, рискуваме за първи път в новата ни история изборните резултати да не бъдат признати, което ще вкара страната освен в политическа, но и в конституционна криза.

Настояване ЦИК незабавно да спази закона и да гарантира честността на вота на българските граждани!

Това се казва в позицията на партия МИР изпратена до медиите.



Последно от нашият блог