1/11/2022

Партия МИР: Президентът да свика спешно Консултативен съвет заради демографската криза

Партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) настоява президентът на Република България Румен Радев да свика спешно Консултативния съвет за национална сигурност за демографската криза. Това каза председателят на партия МИР Симеон Славчев.

„Повод за искането на партия МИР за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност за демографската криза е излезлите резултати на НИС от преброяването на населението в страната. Според данните на НИС населението на България е намаляло с 844 хил. души спрямо 2011 г. или с 11.5%, което означава, че страната ни се намира не само в демографска криза, а директно в демографска катастрофа. Именно затова е необходимо да се предприемат незабавни мерки, за да спре да изчезва българската нация“, заяви лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Според него силно впечатление прави фактът, че за сегашното коалиционно правителство решаването на демографската криза в България не е приоритет.

„Точка първа и приоритет номер едно на всяко правителство трябва да бъде излизането от демографската криза, но виждаме, че в коалиционното споразумение на четворната коалиция между ПП, БСП, ИТН и ДБ няма нито една дума за демографската криза в България. Нещо повече – при определяне на структурата и приоритетите на Министерския съвет управляващите доказаха, че излизането от демографската криза за тях не е приоритет. Разделиха ключови министерства само и само да си разпределят партийните и коалиционните квоти, позиции и постове, но нито една партия от коалицията не предложи да има министерство и институция, която да отговаря и да се бори с демографската криза в България“, заяви още Симеон Славчев.

Според него именно защото управляващите не са предприели никакви действия за излизане от демографската катастрофа, президентът Румен Радев е длъжен да свика спешно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, по време на който да обсъдят спешни мерки за справяне с кризата.

„Един от основните приоритети на партия МИР е справянето с демографската криза и експертите на партията разработиха революционен модел за излизане на България от демографската криза. Моделът е работещ и ефективен, защото при него всички печелят – и работодатели, и работници, и родители.“, заяви още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Той уточни, че мерки като социални помощи и данъчни облекчения са неработещи и те няма да доведат до никакъв резултат. Затова партия МИР предлага въвеждането на нова категория финансови стимули при раждането на едно, две три или повече деца.

„Финансовите стимули са обвързани с труда, тоест колкото по-голяма заплата има един родител, толкова по-висок ще бъде финансовият стимул при раждането на едно, две или три деца и той ще се изчислява чрез специален коефициент. Стимулите ще се изплащат на родителите веднъж годишно и ще бъдат обвързани с облагаемия им доход. Моделът е направен така, че семейства, които работят и имат повече деца, ще увеличат годишния си доход с 40%. Нашето общество трябва да превърне децата от разход в приход за своите родители и това е в основата на модела за излизане на България от демографската криза, чиито автор е покойният български икономист Кирил Стойчев", обясни Симеон Славчев.

Той уточни, че финансовото стимулиране на раждаемостта е свързано и с въвеждането на косвен данък от 1 % за българските фирми, а сумите от него ще се влагат в специален новосъздаден фонд „Раждаемост“, който може да се използва също и за ин витро процедури.

„Убеден съм, че бизнесът също ще подкрепи този модел, защото чрез него ще разполага с повече квалифицирани специалисти и с повече работна ръка. Чрез модела голяма част от българите в чужбина ще имат стимул да се върнат в родината и тук да работят, да раждат и да отглеждат своите деца, което автоматично ще спре недостига на кадри за бизнеса“, беше категоричен Симеон Славчев.

Той заяви, че партия МИР ще организира национална кръгла маса на тема „Излизане на България от демографската криза“, на която ще поканят всички национално отговорно политически сили, граждански, работодателски и браншови организации, синдикатите и всички други заинтересовани страни, с които заедно да очертаят незабавните, краткосрочните и дългосрочните мерки, които трябва да се предприемат, за да може България да се справи с демографската криза.

„Излизането от демографската криза е национална кауза и партия МИР ще търси политически и обществен консенсус по темата, тъй като тя засяга абсолютно всички други сектори", заяви още председателят на партия МИР Симеон Славчев.

Последно от нашият блог