11/19/2021

Почина създателят на Българската машина за гласуване

Отиде си инж. Александър Чобанов, български учен и създателят на Българската машина за гласуване. Това съобщи в личния си профил председателят на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) Симеон Славчев. Той припомни, че заедно с инж. Чобанов са се преборили за въвеждането на машинното гласуване в България.

Инж. Александър Чобанов е роден на 20 октомври 1958 г. в Батак. Наследник е на Чобановия род – активни дейци на Съединението, а след Освобождението – будни предприемчиви българи в Голямо Конаре и Пловдив. Завършва Технически университет – София, инженер по електроника – революционна специалност за онова време. След това завършва специалност „Международни икономически отношения”.

Инж. Александър Чобанов беше силно свързан и с град Пловдив. След промените през 1989 г. той е общински съветник под тепетата. След това животът го отвежда в далечно Чили, където създава и ръководи Националния отбор по информатика на Чили. Негов чилийски ученик донася първия златен медал по информатика от Световната олимпиада по информатика. В Чили създава и ръководи фабрика за производство на компютри в партньорство с Пакърд Бел.  През 2010 г. се завръща в България и създава Национално училище по роботика „НУР България“ – извънкласно училище, в което обучението е ориентирано към забавно и интересно обучение в игрови стил за леко и приятно овладяване на логически и практически знания и умения на учениците. Изпълнението на тази програма е изключително успешно – „НУР България“ има филиали в Пловдив, Асеновград, София, Бургас. Отбор на „НУР България“ участва в три поредни години в NASA International Space Apps Challenge – най-малките участници в най-голямото състезание в областта на иновациите, създавани от ученици.

Години наред инж. Чобанов посвети на разработването на Българската машина за гласуване и макар да вложи цялата си лична енергия, никога не каза „аз”. Винаги използваше „ние” или „нашият екип от „Математици, информатици и роботици без граници“.

На 1-ви февруари 2020 година инж. Чобанов заедно с председателят на партия МИР Симеон Славчев организират граждански протест и палатков лагер пред сградата на Министерски съвет с искане незабавно да бъде въведено машинното гласуване в България. Само 14 дни след старта на протеста Славчев и Чобанов успяват, като Министерски съвет взима решение и въвежда машинното гласуване в страната. Пред Министерски съвет инж. Чобанов и лидерът на партия МИР Симеон Славчев правят обучителен център “България се учи да гласува машинно”, в който обучават хиляди българи как се гласува машинно.

По време на миналогодишните протести в София инж. Александър Чобанов създаде Уличен свободен университет – място на площада – на жълтите павета, където да се упражняват и да се научат хората как да гласуват с машини. В продължение на месеци демонстрира възможностите на Българската машина за гласуване, която работеше безотказно на пл. „Орлов мост“ и пред Президентството в продължение на 16 ч. без връзка с електричество или Интернет.

Ето какво написа председателят на партия МИР Симеон Славчев в профила си във Фейсбук:

„Току-що научих, че ни е напуснал моят приятел, учен и създател и на българската машина за гласуване инж. Александър Чобанов.

Заедно с него започнахме битката и успяхме да се преборим за въвеждането на машинно гласуване в България!

Заедно с инж. Александър Чобанов започнахме още на 1-ви февруари 2020 г. протест и палатков лагер пред Министерския съвет, където с машината, изработена от него, направихме и обучителен център “България се учи да гласува машинно”. Заедно с него не се спряхме пред нищо, нито пред студ, нито пред дъжд и сняг, нито пред заплахите, които получавахме ежедневно. Заедно с него месеци наред бяхме на площада и не мръднахме от там докато не успяхме да въведем машинното гласуване.

Най-болно му беше, когато площадът беше превзет от хора, които яхнаха и използваха справедливия граждански протест за своите лични и политически цели.

Инж. Чобанов и тогава не се спря и не се примири. Всяка вечер се караше с Хаджигенов и Бабикян, които превзеха протеста и не му даваха думата, за да каже и покаже как функционира българската машина за гласуване …

Справедливост рано или късно ще има, приятелю, а тези които те отблъснаха и наругаха грубо, вече си получиха заслуженото!

Ти ме познаваш и знаеш, че няма да спра да се боря и заради теб и твоята памет ще постигнем справедливостта и истинската промяна в България!

Бог да те прости, приятелю!

Дълбок поклон пред паметта ти!“

Поклонението пред инж. Александър Чобанов ще бъде на 20 ноември 2021 г. (събота), от 13 часа в Траурен парк „Север“ – Рогошки гробища, гр. Пловдив.

Последно от нашият блог

Партия МИР дава решение как България да излезе от енергийната криза

Във връзка с енергийната криза, в която правителството на Кирил Петков и четворната коалиция на ПП, БСП, ДБ и ИТН вкараха България, партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) излезе с конкретни предложения за овладяване на енергийната криза.

Партия МИР: Правителството на Кирил Петков срина България до моралното дъно

Работата и на 47-мото Народно събрание и правителството на Кирил Петков може да се опише само с две думи – морално дъно. Това се казва в позиция на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) във връзка с края на работата на 47-мото Народно събрание.

Лъчезар Бонев: Фондация "Америка за България", "Отворено общество" и американското посолство целенасочено унищожават устоите на държавата ни!

Фондация "Америка за България", "Отворено общество" и американското посолство в София целенасочено унищожават устоите на държавата ни!