1/7/2022

Позиция на Симеон Славчев за ситуацията в Република Казахстан

В последните дни от приятелски Казахстан пристигат тревожни новини. Група развилнели се провокатори и криминални елементи извършват масови погроми, грабежи, издевателства над представители на правоохранителните органи на републиката, водещи до дестабилизация, хаос и висока степен на опасност за гражданския мир в страната.

В качеството си на председател на българската политическа партия МИР изказвам своeтo и на нашите съратници, симпатизанти и членове възмущение от действията на антинародните, подстрекавани от външни сили действия на малка група хулиганстващи елементи срещу реда и спокойствието в редица градове и области на Република Казахстан.  

Нападенията на административни и военни обекти, завземане на летището и задържане на чуждестранни пътнически и товарни самолети в казахстанския град Алмати ясно показват, че нападателите имат високо ниво на предварителна подготовка,  както и много добра координация помежду си. От действията на нападателите ясно се вижда, че те нямат нищо общо с протестиращите жители на Мангистауска област, които излязоха на мирни демонстрации срещу  новите високи цени  на дребно на втечнения газ в Казахстан. Нещо повече – освен че първоначалните протести бяха мирни,  след намесата на президента на Република Казахстан Касъм-Жомарт Токаев, който разпореди и веднага беше коригирана цената на дребно на втечнения газ в Казахстан, протестиращите излязоха с официална позиция, че прекратяват протеста, тъй като техните искания са изпълнени. Действията на провокаторите показват, че те не целят намаляване на цените на втечнения газ в Казахстан, а търсят провокация, създаване на хаос и масови безредици по улиците и площадите на градовете, както и дестабилизиране на Казахстан и региона.

Оценявайки високо балансираните, своевременни и решителни действия на президента Токаев за запазване социалния мир в републиката, изразявам дълбокото си убеждение, че президентът на Република Казахстан, който пое и длъжността Председател на Съвета за сигурност ще направи всичко възможно и необходимо, за да гарантира просперитета на страната и подобряването на живота на обикновените хора в приятелски Казахстан.

От предприетите действия е видно, че Върховният главнокомандващ на въоръжените сили на страната си дава ясна сметка за особено опасния характер на избухналите безредици, случващи се на фона на събитията в Афганистан, активността на международните терористични организации и взривоопасния потенциал на междуетническите отношения в многонационален Казахстан. В тази връзка приветствам и подкрепям обръщението на Президента на Република Казахстан към страните-членки на Организацията на Договора за колективна сигурност за оказване на военна подкрепа за справяне с възникналата огромна опасност за териториалната цялост на страната.

Действията на президента Токаев категорично показват,  че той застава на страната на гражданите на Казахстан и че ще се бори с всички законови средства, за да гарантира правата и интересите на всички представители на мултиетническия и многоконфесионален казахстански народ, както и безопасността на пребиваващите в страната чужди граждани, включително и на дипломатическия корпус и журналисти.

Чрез своите действия президентът Токаев още веднъж доказа, че Република Казахстан спазва международните норми за съблюдаване и гарантиране на правата на гражданите.

Желаем на приятелския казахстански народ бързо да излезе от провокираната от външни сили и използвана от вътрешни криминални банди криза и обединен под ръководството на Президента да продължи да издига високия международен авторитет на страната си по света.

Симеон Славчев,

председател на партия МИР

Последно от нашият блог

Партия МИР: Най-големият проблем на българите са високите цени на тока, на газта, на горивата и на хляба

В момента най-големият проблем на българските граждани не е зеленият сертификат, а високите цени на тока, на газта, на горивата, на хляба, както и растящите цени на всички други стоки и услуги. Това каза председателят на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) Симеон Славчев.

Симеон Славчев: Миротворческият контингент на ОДКС влезе навреме в Казахстан

Миротворческият контингент на Организацията по Договора за колективна сигурност (ОДКС) влезе точно навреме и напълно законно в Казахстан. Това каза в интервю за националната телевизия на Казахстан председателят на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) Симеон Славчев.

България чества 171 години от рождението на Тодор Каблешков

Днес се навършват 171 години от рождението на българския революционер Тодор Каблешков.В навечерието на Априлското възстание Каблешков пише Кървавото писмо и завършва с думите: "Ако вие, братия, сте били истински патриоти и апостоли на свободата, то последвайте нашия пример и в Панагюрище..."Тези думи на Тодор Каблешков са валидни и днес, защото личният пример е най-важен!