1/7/2022

Позиция на Симеон Славчев за ситуацията в Република Казахстан

В последните дни от приятелски Казахстан пристигат тревожни новини. Група развилнели се провокатори и криминални елементи извършват масови погроми, грабежи, издевателства над представители на правоохранителните органи на републиката, водещи до дестабилизация, хаос и висока степен на опасност за гражданския мир в страната.

В качеството си на председател на българската политическа партия МИР изказвам своeтo и на нашите съратници, симпатизанти и членове възмущение от действията на антинародните, подстрекавани от външни сили действия на малка група хулиганстващи елементи срещу реда и спокойствието в редица градове и области на Република Казахстан.  

Нападенията на административни и военни обекти, завземане на летището и задържане на чуждестранни пътнически и товарни самолети в казахстанския град Алмати ясно показват, че нападателите имат високо ниво на предварителна подготовка,  както и много добра координация помежду си. От действията на нападателите ясно се вижда, че те нямат нищо общо с протестиращите жители на Мангистауска област, които излязоха на мирни демонстрации срещу  новите високи цени  на дребно на втечнения газ в Казахстан. Нещо повече – освен че първоначалните протести бяха мирни,  след намесата на президента на Република Казахстан Касъм-Жомарт Токаев, който разпореди и веднага беше коригирана цената на дребно на втечнения газ в Казахстан, протестиращите излязоха с официална позиция, че прекратяват протеста, тъй като техните искания са изпълнени. Действията на провокаторите показват, че те не целят намаляване на цените на втечнения газ в Казахстан, а търсят провокация, създаване на хаос и масови безредици по улиците и площадите на градовете, както и дестабилизиране на Казахстан и региона.

Оценявайки високо балансираните, своевременни и решителни действия на президента Токаев за запазване социалния мир в републиката, изразявам дълбокото си убеждение, че президентът на Република Казахстан, който пое и длъжността Председател на Съвета за сигурност ще направи всичко възможно и необходимо, за да гарантира просперитета на страната и подобряването на живота на обикновените хора в приятелски Казахстан.

От предприетите действия е видно, че Върховният главнокомандващ на въоръжените сили на страната си дава ясна сметка за особено опасния характер на избухналите безредици, случващи се на фона на събитията в Афганистан, активността на международните терористични организации и взривоопасния потенциал на междуетническите отношения в многонационален Казахстан. В тази връзка приветствам и подкрепям обръщението на Президента на Република Казахстан към страните-членки на Организацията на Договора за колективна сигурност за оказване на военна подкрепа за справяне с възникналата огромна опасност за териториалната цялост на страната.

Действията на президента Токаев категорично показват,  че той застава на страната на гражданите на Казахстан и че ще се бори с всички законови средства, за да гарантира правата и интересите на всички представители на мултиетническия и многоконфесионален казахстански народ, както и безопасността на пребиваващите в страната чужди граждани, включително и на дипломатическия корпус и журналисти.

Чрез своите действия президентът Токаев още веднъж доказа, че Република Казахстан спазва международните норми за съблюдаване и гарантиране на правата на гражданите.

Желаем на приятелския казахстански народ бързо да излезе от провокираната от външни сили и използвана от вътрешни криминални банди криза и обединен под ръководството на Президента да продължи да издига високия международен авторитет на страната си по света.

Симеон Славчев,

председател на партия МИР

Последно от нашият блог