11/15/2021

Симеон Славчев: ЦИК обезсмисли машинното гласуване и доведе до тотален изборен хаос

ЦИК обезсмисли напълно машинното гласуване и доведе до тотален изборен хаос. Това каза председателят на партия МИР (Морал, Инициативност и Родолюбие) Симеон Славчев.

„Преди изборите предупредихме, че непризнаването на машинния протокол от страна на ЦИК и издаването на методически указания той да бъде преписван ръчно, първо е нарушение на Изборния кодекс и второ ще доведе до възможност за подмяна на вота на българските граждани. За огромно съжаление се оказахме прави, тъй като имаме доказателства за липсващи гласове, за разминаване на данни от машинния протокол и ръчно преписания такъв в огромен брой от изборните секции“, това заяви лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Той беше категоричен, че изборите са били много лошо организирани, което е довело до пълен хаос в целия изборен процес.

„Най-ценното нещо на машинното гласуване е, че елиминира субективната намеса и изкривяването или подмяната на изборния резултат. На практика с издадените от ЦИК методически указанията към районните и секционните избирателни комисии машинните протоколи да се преписват и нанасят ръчно в хартиен протокол се даде възможност в изборните протоколи волно или неволно да бъдат допускани грешки, т.е. да бъде подменен вота на българските граждани. Въпреки, че партия МИР подаде жалба до ЦИК до момента нито жалбата е разгледана, нито бяха предприети необходимите действия, за да се предотврати изборния хаос и подмяната на вота на българските граждани“, заяви още Симеон Славчев.

Той обърна внимание, че към 16 часа на днешния ден, т.е. деня след изборите ЦИК е обработила едва 75 % от изборните протоколи, което доказва, че машинното гласуване е напълно обезсмислено, защото чрез машинното гласуване изборния резултат става ясен на 30-тата минута след края на изборния ден.

„Какъв е смисъла от машинното гласуване, когато неговата основна функция да няма субективна намеса е подменена като всичко се прави ръчно и на ръка. ЦИК ни върна във времената, когато членовете на секционните комисии спаха по столовете в зала Арена Армеец и в залите на РИК по места. Това което се случи на тези избори е грубо погазване на Изборния кодекс, обезсмисляне на машинното гласуване и пълна подигравка с българските граждани, чиито вот беше за пореден път подменен. Именно за това партия МИР ще направи в сряда пресконференция по време на която ще изнесем конкретните факти и доказателства за подмяната на вота. Тези избори бяха организирани и проведени в стил Бойко Борисов и партия МИР ще иска за това да се поеме както политическа, така и наказателна отговорност“, заяви още Симеон Славчев.

Той подчерта, че партия МИР е отстояла въвеждането на машинното гласуване в България и че няма да позволят на никой да го обезсмисля и да се подиграва с българските граждани, подменяйки вота им.

„Партия МИР винаги е действала принципно и последователно и така ще бъде и сега и занапред. От реакцията на всички политици и участници в изборния процес по темата сега ще се види кой наистина е за провеждането на честни избори в България. Партия МИР обяви за своя и за Национална кауза провеждането на честни избори в България и ние няма да спре да се борим с всички законови действия за нея. За нас прехода в България ще свърши тогава, когато се проведат честни избори в страната. Предстои партия МИР да сезира и всички международни институции за умишленото нарушаване на Изборния кодекс в България, чрез което беше подменен вота на българските граждани“, заяви още Симеон Славчев.

Той беше категоричен, че партия МИР ще настоява да бъдат сравнени машинните протоколи с ръчно преписаните във всички секции в страната и чужбина.

Последно от нашият блог

Партия МИР: България е суверенна държава, но не застрашавайте гражданския и етническия мир в страната

България е суверенна държава и никой няма право да се намесва в нашите вътрешни работи, но не застрашавайте гражданския и етническия мир в страната. Това се казва в позиция на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) във връзка със създалата се ситуация и обвиненията за намеса на Турция в изборите у нас. 

Почина създателят на Българската машина за гласуване

Отиде си инж. Александър Чобанов, български учен и създателят на Българската машина за гласуване. Това съобщи в личния си профил председателят на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) Симеон Славчев. Той припомни, че заедно с инж. Чобанов са се преборили за въвеждането на машинното гласуване в България.

Симеон Славчев: Партия МИР ще инициира Национален референдум за промени в Изборния кодекс

Партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) ще инициира Национален референдум за промени в Изборния кодекс, които да гарантират провеждането на честни и прозрачни избори в България. Това каза по време на пресконференция в БТА председателят на партия МИР Симеон Славчев. Темата на пресконференцията, организирана от партия МИР, беше „Защо ЦИК не спази Изборния кодекс и обезсмисли машинното гласуване, което доведе до уникален изборен хаос? Какво следва оттук нататък?“