11/4/2022

Симеон Славчев: Народните представители застрашават националната сигурност на България

Симеон Славчев: Народните представители застрашават националната сигурност на България

Провеждането на избори е част от националната сигурност на България, а с връщането на хартиената бюлетина тя се застрашава, каза пред председателят на партия МИР Симеон Славчев.

"Чрез изборите се качват или свалят правителства, а от действията на управляващите зависи съдбата на българските граждани не само в краткосрочен, но и в дългосрочен план. С връщането на хартиена бюлетина на практика народните представители застрашават националната сигурност на страната, тъй като връщат старите порочни и престъпни практики за подмяна на вота на българските граждани.“ Това каза лидерът на партия МИР Симеон Славчев по време на протест срещу връщането на хартиената бюлетина пред сградата на Народното събрание.

Според него машинното гласуване освен че е доказало своята ефективност чрез премахването на невалидните бюлетини, е намалило драстично и купения вот. Единственото нещо, което е останало да се направи според Славчев, за да може машинното гласуване да е на 100 % ефективно, е да се премахне субективният фактор и възможността за манипулация и подмяна на вота на българските граждани.

„Вместо да връщат хартиена бюлетина народите представители трябваше да запишат в Изборния кодекс, че машинният протокол е финалният протокол на всяка една секционна изборна комисия и той да не се преписва ръчно в хартиен протокол и второ, хартиените разписки, които машината издава при гласуването, задължително да се преброяват в края на изборния ден и да се сравнят с машинния протокол. Само изпълнението на тези двете условия гарантират честността и прозрачността на вота. Българските граждани трябва да знаят истината, а тя е, че машинното гласуване е единственият начин да се проведат честни и прозрачни избори и да се спре подмяната на вота“, заяви още Симеон Славчев.

Той припомни, че машинните за гласуване имат четири защити, които гарантират честността на вота. „Първо, машината за гласуване не е свързана с интернет и информацията от нея няма как да бъде източена или манипулирана. Второ, вътре в машината има както хард диск, така и флаш памет, където се съхраняват цялата информация и изборният протокол. Третата защита е хартиената разписка, която машината издава при гласуването и която всеки един избирател пуска в отделна урна. Четвъртата защита е самият изборен протокол, който машината за гласуване издава след края на изборния ден и в който всъщност е разковничето. Неслучайно партия МИР настоява в Изборния кодекс да бъде записано, че машинният протокол се признава за финален протокол на всяка секционна избирателна комисия, защото той няма как да бъде подменен или манипулиран. Всъщност машинният протокол заедно с паралелното преброяване на машинните разписки, както и хард дискът и флаш паметта са четирите защити, които няма как да бъдат пробити. Именно те гарантират честността на вота, от който очевидно ГЕРБ, БСП и ДПС се притесняват и за това искат да върнат сега хартиената бюлетина“, това заяви председателят на партия МИР Симеон Славчев.

Той допълни, че чрез признаването на машинния протокол за финален ще се спестят много часове работа на секционните комисии, а изборният резултат ще бъде ясен до 15 минути след края на изборния ден.









Последно от нашият блог