12/2/2022

Симеон Славчев: Обединение може да има само около принципи, ценности, политики и идеи


Симеон Славчев: Обединение може да има само около принципи, ценности, политики и идеи

Партия МИР предлага да се изгради мрежа от партии ляво-център, граждански и неправителствени организации, кметове, интелектуалци, общественици и да се направи обединение около принципи, ценности, политики, приоритети и идеи, а не около личности. Това заяви в предаването „Събития и личности“ с Давид Калпачки по БНР Благоевград председателят на партия МИР Симеон Славчев.

Той каза още, че според него мрежовия принцип е най-добрия и ефективния, защото всички партии и субекти в мрежата са равнопоставени.

„За да има каквото и да е обединение, то трябва да бъдат изпълнени няколко важни принципни условия. Първото условия е да се даде ясна оценка на прехода в България, което означава смяната на сега действащия модел в България, известен като „План на Ран–Ът“ с доказания и действащ  немски модел за социално-пазарно стопанство с регулиращата макро-икономическа роля на държавата. Този модел направи чудо, вдигайки икономически, социално и индустриално Германия на крака след нейния крах по време и след Втората световна война. На практика партия МИР предлага социално-пазарното стопанство да стане икономическа основа в България, защото само така ще успеем да направим българската икономика работеща и ефективна. А без ефективна икономика не може да се проведе нито една политика – нито социална, нито качествено и достъпно образование и здравеопазване за всички български граждани. Това е точка първа точка около която предлагаме да се направи това обединение“, заяви лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Той подчерта, че партия МИР предлага всички участвали в подготовката, приемането и реализацията на „Плана Ран-Ът“ в България да бъдат подведени под наказателна отговорност, защото този план е довел България до национална и демографска катастрофа, както и до драстично обедняване на българския народ.

„Предлагаме също така да се подготви, обсъди и да се приеме нов Обществен договор, който да залегне в основата на проект за нова Конституция на България. Настояваме незабавно да се подготвят изменения в Конституцията на България от 1991 година в частта ѝ за правата на гражданите, като се промени коренно заложеният в нея проамериканския подход и се въведат отново гарантирани от държавата, а не само декларирани, права на безплатно образование и медицинско обслужване, на жилище, на чиста околна среда, на реален средноевропейски стандарт на живот и периоди на почивка и отдих за всички граждани“, зави още Симеон Славчев.


Според лидерът на партия МИР моралът и етиката трябва да са в основата на всяка една обществено-политическа дейност и това е задължително условие за обединението в мрежа на ляво-центристки партии и организации.


„Да се изготвят и да се приемат единни обществени етични норми, защото етиката е тази, която регулира обществените и междуличностни отношения и определя морала на отделния гражданин да стане общовалиден и да се базира на традиционните ни български ценности. Тези общоприети етични правила трябва да са в основата на правната система на държавата и на новия Обществен договор, който да се приеме с Национален референдум и да е задължителен за изпълнение от политическата класа“, каза още председателят на партия МИР Симеон Славчев.

Според него може да се направи обединение само с нови и неизхабени политически лица и такива, които не са участвали в управлението на страната през последните 33 години.

„Друг важен въпрос е каква външна политика трябва да води България, за да защити националния си интерес. Според нас от партия МИР националният интерес на България изисква страната ни да води балансирана външна политика, както и Черноморският регион и България да бъдат зона на мира. Това означава нормализирането на отношенията с Руската федерация, както и добри партньорски отношения със страните, с които сме в договорни отношения, добросъседски и уважителни отношения с всички европейски държави и велики сили“, подчерта лидерът на партия МИР Симеон Славчев. Той е убеден, че ако се реализират всички тези предложения и се направи принципно обединение около тях, то много скоро това обединение ще има реален шанс да спечели доверието на българите и да се превърне в основен фактор в обществено-политическия живот на България.

Последно от нашият блог