10/29/2021

Симеон Славчев, партия МИР: Казусът с Кирил Петков е морален и той дължи извинение

Решението на Конституционния съд по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков показва, че в България има върховенство на правото. Случат освен юридически има и морален аспект и Кирил Петков дължи извинение на президента, който подведе и излъга, както и на цялото българско общество. Това заяви лидерът на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) Симеон Славчев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Той подчерта, че когато човек говори от сутрин до вечер за морал, той на първо място трябва да дава личен пример, а Кирил Петков е дал точно обратния пример как се погазва Конституцията и законите на страната, как се подписва декларация с невярно съдържание, как се лъже, само и само да заеме поста служебен министър.

„Призовавам българските граждани да въстанем и да се противопоставим срещу начина на мислене и действия на Кирил Петков, който освен, че наруши Конституцията и законите на България, сега се държи нагло, като се опита дори да окаже натиск над Конституционния съд, така както никой до сега не си е позволявал да го прави. Кирил Петков се опитва да се изкарва жертва, но жертва е не той, който наруши законите и Конституцията на България, жертва е българското общество, което беше излъгано и измамено от един човек, който е готов на всичко, дори да потъпче Конституцията на страната, за да заеме министерски или друг пост в държавата. Това не е допустимо, не е и морално“, заяви още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Той подчерта, че партия МИР е категорично против да се променя Конституцията на България в частта и, че народни представители, министри, президента и вицепрезидента на Република България могат да бъдат хора с двойно гражданство.

„Това първо нарушава суверенитета на България и второ ще се отвори кутията на Пандора и раздели още повече и без това силно разделеното българско общество. Представете си, че утре човек с турско, македонско, албанско или някакво друго гражданство стане народен представител или министър. Той чии интереси ще защитава, тези на България или на другата страна на която също е гражданин. Хубавото в казуса с Кирил Петков е, че от позицията на всеки един от политиците ще стане ясно, дали те са реално за върховенство на правото и закона или само декларативно. Партия МИР винаги е имала принципна и последователна позиция и ние категорично заставяне на страната на върховенството на закона, както и на страната на българските граждани, които за пореден път бяха излъгани и на които за пореден път се готви подмяна, маскирана и дори наречена като промяна“, заяви Симеон Славчев.

Лидерът на партия МИР попита, дали това е новия морал в политика – нарушаването на законите и Конституцията и призова президента Румен Радев да се разграничи от действията на Кирил Петков.

„Конституцията и законите на България важат за всички без изключение и ако Кирил Петков има дори малко чест, почтеност и морал, за които говори от сутрин до вечер, не само ще се извини на българското общество за това, че го излъга и умишлено и напълно съзнато наруши Конституцията, но и незабавно ще се оттегли от политиката“, беше категоричен лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Последно от нашият блог