11/17/2021

Симеон Славчев: Партия МИР ще инициира Национален референдум за промени в Изборния кодекс

Партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) ще инициира Национален референдум за промени в Изборния кодекс, които да гарантират провеждането на честни и прозрачни избори в България. Това каза по време на пресконференция в БТА председателят на партия МИР Симеон Славчев. Темата на пресконференцията, организирана от партия МИР, беше „Защо ЦИК не спази Изборния кодекс и обезсмисли машинното гласуване, което доведе до уникален изборен хаос? Какво следва оттук нататък?“

Партия МИР поиска спешни промени в Изборния кодекс, където да се запише, че членовете на Централната избирателна комисия се избират с конкурс на експертен принцип, а не чрез партийни квоти, както е в момента. От партията предлагат също така в Изборния кодекс да се запише, че всеки член на ЦИК, РИК и секционна избирателна комисия носи наказателна отговорност, в случай че се докаже, че е подменил вота на българските граждани или е подписал документ с невярно съдържание, какъвто е изборният протокол.

„Партия МИР настоява новото Народно събрание да предприеме спешни промени в изборното законодателство, които да гарантират провеждането на честни и прозрачни избори в България. За тази цел още следващата седмица партия МИР ще организира обществен дебат за необходимите спешни промени в Изборния кодекс, на който ще поканим всички политически партии, граждански и неправителствени организации, които са за честни избори в България“, заяви лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Той подчерта, че парламентарните и президентските избори са били изключително лошо организирани, а ЦИК е нарушила действащия изборен кодекс.

„На практика с издадените от ЦИК методически указанията към районните и секционните избирателни комисии машинните протоколи да се преписват и нанасят ръчно в хартиен протокол освен че напълно се обезсмисли машинното гласуване, но и се даде възможност в изборните протоколи волно или неволно да бъдат допускани грешки, т.е. да бъде подменен вотът на българските граждани“, заяви още Симеон Славчев.

Той попита ЦИК защо не са спазили Изборния кодекс, в който ясно е разписано, че във всяка изборна секция трябва да има видеонаблюдение на процеса на броене на машинните разписки и оформянето на протоколите.

„Партия МИР се пребори за машинното гласуване в България като първа стъпка за провеждане на честни избори, защото най-ценното нещо на машинното гласуване е, че елиминира субективната намеса и изкривяването или подмяната на изборния резултат. Със своите умишлени действия и неспазването на Изборния кодекс ЦИК ни върна във времената, когато членове на секционните комисии спяха по столовете и пейките в зала Арена Армеец“, беше категоричен лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

От партия МИР заявиха, че имат сигнали и за разминаване на вота в някои секции, на база на които може да се поиска касиране на вота. Те настояват да бъдат отворени и проверени и сравнени изборните документи като машинните разписки, машинните протоколи и ръчно преписаните такива във всички изборни секции, в които има съмнения за подмяна на вота. От партията настояват също така служебният вътрешен министър Бойко Рашков да се самосезира и да вземе отношение за изборните нарушения и създадения от ЦИК хаос.

„Обръщам внимание на всички български граждани, че в последните месеци освен че грубо се нарушава Конституцията и законите на страната, се неглижира това, което е сериозна заплаха за държавността. Нещо повече – човекът, който наруши Конституцията, в деня на изборите напълно умишлено и целенасочено наруши и Изборния кодекс, показвайки демонстративно, че той е над всички закони в страната. Същият човек сега се самопредложи за министър-председател“, каза още председателят на партия МИР Симеон Славчев.

Той сравни избора на Кирил Петков за министър или министър-председател с този на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

„Всички говорят от сутрин до вечер за върховенство на правото и закона, но сега дойде момента всеки със своите дела да докаже, че е за тях. Всеки народен представител, който гласува за министър или министър-председател да бъде избран човек, който е нарушил Конституцията и умишлено е подвел президента на България, подписвайки документ с невярно съдържание, трябва да знае, че той става съпричастен към престъпленията на Кирил Петков. Такъв народен представител не може никога повече да говори и претендира за върховенство на правото и закона, да не говорим за извършването на каквото и да било реформа в съдебната система“, заяви още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Той подчерта, че партия МИР винаги е действала и ще продължава да действа принципно и последователно и ще се бори докрай за провеждането на честни избори в България.

„За нас от партия МИР преходът в България ще свърши тогава, когато в страната се проведат честни избори. Това е наша национална кауза и призоваваме всички българи да се присъединят и борят заедно с нас за нея“, заяви Симеон Славчев.

Последно от нашият блог