2/13/2022

Симеон Славчев: Правителството да поиска неустойки за самолетите F-16

Партия МИР предлага Парламентът да приеме декларация, че България няма да разполага на територията си чужди бази, войски и оръжия

Партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) настоява българското правителство да поиска от САЩ неустойки за неизпълнението на договора за закупуване на 8 нови изтребителя F-16 блок 70. Искането на партия МИР е във връзка с официалната информация, че производството на F-16 ще се забави, което американската страна оправдава с пандемията от COVID -19.

„Забавянето на производството и доставката на 8-те нови изтребителя F-16 на практика е нарушаване на сроковете за доставка на заплатените преди повече от тридесет месеца от българската държава изтребители. Партия МИР за пореден път алармира българското общество за сериозните последици за националната ни сигурност от сключването на тази неизгодна и ненужна на България сделка“, това каза председателят на партия МИР Симеон Славчев.

Припомняме, че на 19 август 2019 г. Симеон Славчев се обърна с Петиция към Президента на САЩ, която публикува на сайта на Белия дом с настояване цената на 8-те изтребителя F-16 да бъде намалена.

„Мотивите ми за намаляването на цената бяха, че България е най-бедната страна сред членовете на Европейския съюз, като 19 % от цялото населението на страната оцелява с месечен доход, който е под прага на бедността. Друг важен мотив беше, че договореният боекомлект, резервните части и агрегатите и обучението на летателния състав не отговарят на съвременните изисквания за високотехнологична и ефективна национална отбрана“, заяви още Симеон Славчев.

Той подчерта също, че искането му за намаляването на цената на самолетите е било напълно основателно, защото се е базирало на партньорските отношения между Република България и САЩ, както и че моделът F-16 блок 70 е морално остарял.

„При ситуация на опасност за България би следвало да бъде задействан чл. 5 от Договора за НАТО и да се осигури всичко необходимо за колективната защита на сигурността на страната ни като член на Алианса, вместо да се закупуват напълно излишните и скъпоструващи изтребители F-16. Взетите от правителството на Бойко Борисов неправилни решения не можем да върнем назад, но в момента заради забавеното производство на изтребителите можем да поискаме неустойки за неизпълнението на договора за F-16. Това смятам за напълно справедливо и е задължително българското правителство да предприеме необходимите действия. Само така ще покаже, че защитава националния интерес на България и стои на страната на българските граждани“, заяви още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Във връзка с предстоящия на 15-ти февруари Консултативен съвет за национална сигурност заради заплахи за националната сигурност и състоянието на въоръжените сили на България, партия МИР предлага КСНС да обсъди, реши и да предложи на Народното събрание да излезе със специална декларация, че България спазва стриктно Конституцията на страната и българското законодателство и няма да допусне в нарушение на тях, разполагането на територията на България на чужди, пък били те и натовски или американски бази, войски и оръжия.

От партия МИР предлагат още по време на КСНС Министерството на външните работи и Министерство на отбраната да информират Президента на България за евентуални разговори и действия за разполагането на войски и оръжие на НАТО на територията на Република България.

“Партия МИР е за спазване на всички наши договорни ангажименти към партньорите ни от НАТО и всички регламентиращи документи на Алианса, но всичко това трябва да бъде съобразено с българските национални интереси. Категорично се противопоставяме на опитите България да бъде въвлечена във военен конфликт и военни действия. Именно за това предлагаме нещо, което ще отпуши отношенията с Руската Федерация, а именно Русия, НАТО и света да сключат двустранно споразумение за неразполагане на ракети със среден обсег. България е заинтересована от това в Черноморския регион да няма напрежение, нито военни действия, защото и икономиката, и туризмът, и националната ни сигурност са пряко свързани с това. Ако България иска да отстоява националния си интерес, то задължително трябва да предложи това решение, което автоматично ще деескалира напрежението в Черноморския регион и целия свят”, каза председателят на партия МИР Симеон Славчев.

Той подчерта, че партия МИР предлага България да инициира възстановяването на прекъснатия през 2014 година диалог между НАТО и Руската Федерация чрез работа на Съвета НАТО – Русия.

“Партия МИР настоява също незабавно да се потърсят преговорни форми за професионални контакти с оторизирани представители на страни, съседни на България, нечленуващи в НАТО за предприемане на инициативи, чрез които да получим гаранции за ненападение при възникването на кризисни ситуации в региона, както задължение за неразполагане на настъпателни оръжия, насочени към нашата територия, като българската страна поеме необходимите  реципрочни ангажименти. Такава позиция и приемането на съответните решения  ще бъдат  много по-ефективни  и много по-резултатно от досегашната практика.  Тези условия да бъдат обсъдени в политическата структура на НАТО и заедно със страни, заинтересувани от подобни гаранции да се предприемат стъпки за положително становище на НАТО и приемане на съответното решение”, заяви още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Той настоя всички тези теми и въпроси да бъдат обсъдени по време на предстоящия във вторник КСНС и той да излезе с конкретни решения по тях.


Последно от нашият блог