12/4/2022

Симеон Славчев: Президентът да наложи вето на престъпните промени в Изборния кодекс

Промените в Изборния кодекс, които народните представители от ГЕРБ, ДПС и БСП приеха са престъпни и ще доведат до невиждан хаос в изборния процес и до подмяна на вота на българските граждани. Именно затова президентът Румен Радев, който се обяви за провеждане на честни избори, трябва да наложи вето на промените в Изборния кодекс. Това заяви председателят на партия МИР Симеон Славчев, който през 2020-та година се пребори за въвеждането на машинното гласуване в България. Тогава партия МИР обяви за своя и за национална кауза провеждането на честни избори в България чрез машинно гласуване и организира протест и палатков лагер пред сградата на Министерски съвет с искане за въвеждането на машинното гласуване.


„Случващото се в последните дни и седмици в Народното събрание може да се определи само с две думи – пълен абсурд. Вместо да връщат хартиената бюлетина депутатите трябваше да запишат в Изборния кодекс, че машинният протокол е финалният протокол на всяка една секционна изборна комисия и той да не се преписва ръчно в хартиен протокол. И второ, че хартиените разписки, които машината издава при гласуването, задължително се преброяват в края на изборния ден и да се сравнят с машинния протокол. Само изпълнението на тези двете условия гарантират честността и прозрачността на вота. Българските граждани трябва да знаят истината, а тя е, че машинното гласуване е единственият начин да се проведат честни и прозрачни избори и да се спре подмяната на вота. Крайно време е да се спре с манипулацията, че машинните могат да бъдат хакнати, защото те не са свързани с интернет“, заяви още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.
Той подчерта, че машинното гласуване освен че е доказало своята ефективност чрез премахването на невалидните бюлетини, е намалило драстично и купения вот. Единственото нещо, което е останало да се направи според Славчев, за да може машинното гласуване да е на 100 % ефективно, е да се премахне субективният фактор от изборния процес. Той припомни и, че машините за гласуване имат четири защити, които ако бъдат изпълнени едновременно напълно гарантират честността на вота.


„Първо, машината за гласуване не е свързана с интернет и информацията от нея няма как да бъде източена или манипулирана. Второ, вътре в машината има както хард диск, така и флаш памет, където се съхраняват цялата информация и изборният протокол. Третата защита е хартиената разписка, която машината издава при гласуването и която всеки един избирател пуска в отделна урна. Четвъртата защита е самият изборен протокол, който машината за гласуване издава след края на изборния ден и в който всъщност е разковничето. Неслучайно партия МИР настоява в Изборния кодекс да бъде записано, че машинният протокол се признава за финален протокол на всяка секционна избирателна комисия, защото той няма как да бъде подменен или манипулиран. Всъщност машинният протокол заедно с паралелното преброяване и сравняване на машинните разписки, както и хард дискът и флаш паметта са четирите защити, които ако бъдат изпълнени едновременно, няма как да бъдат пробити. Именно те гарантират честността на вота, от който очевидно ГЕРБ, БСП и ДПС се притесняват“, заяви още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Последно от нашият блог