5/9/2022

Симеон Славчев: Пръскането на боя и отровни вещества с дрон е терористичен акт

Поругаването на български паметници освен че е престъпно и криминално деяние, е и терористичен акт. Това заяви председателят на партия МИР Симеон Славчев по повод днешното боядисване на паметника на Съветската армия в София с боя от дрон.

Той припомни, че партия МИР организира пет дни поред жива верига пред паметника на Съветската армия, за да не позволят той да бъде поруган за пореден път.

„Очевидно след като възпрепятствахме с телата си физическото поругаването на паметника, хора без родова памет и национално самосъзнание решиха да извършат терористичен акт в центъра на София, пръскайки боя и вещества от въздуха с дрон. Това действие минава всякакви нормални граници и призовавам българската прокуратура да се самосезира, да образува досъдебно производство и да хване и да осъди извършителите на този терористичен акт. Още повече, че не знаем с какви вещества се пръска и има ли риск за здравето на българските граждани“, заяви лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

От партия МИР се обявиха категорично срещу поругаването на паметници в България и предлагат то да бъде криминализирано и всеки, който поругае паметник, да бъде съден и да полага общественополезен труд.

„Паметник означава памет и всеки един от нас трябва да почита и да уважава паметта на тези, за които напомня изграденият паметник. Умишленото насаждане на омраза сред българското общество е основната причина българите да сме винаги разделени и да не можем да намерим обща кауза и допирни точки помежду си. Крайно време е да спрем да се мразим и обиждаме за чужди грешки и каузи“, заяви още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

От партия МИР са категорични, че изразяването на подкрепа или солидарност за дадена кауза не може да става за сметка на друга и като се погазват българските закони и се нарушават общественият ред, етичните и моралните обществени норми.

„Паметникът на Съветската армия е създаден от колектив от български архитекти и творци с ръководител скулпторът Иван Фунев. Той е български паметник и е част от историята на България, независимо дали и на кого от нас му харесва или не. Абсолютно недопустимо е и престъпно да се поругава български паметник, още повече той да бъде използван за политически и пропагандни цели. Паметникът на Съветската армия е и паметник на Трети украински фронт, който е бил част от Съветската армия и неговото поругаване всъщност е поругаване на паметта на всички герои, дали живота си за свободата на България, в това число и на украинските войници. Никой няма право да пренаписва българската история, да насажда омраза и да разделя българското общество“, заяви още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Той заедно с членове и симпатизанти на партия МИР поднесоха венци и цветя на паметника на Незнайния войн и паметника на Съветската армия в София и поздрави всички българи за 9-ти май с думите:

„Днес почитаме паметта на милионите хора, които загинаха по време на Втората световна война в битката срещу фашизма. Всички те дадоха живота си, за да го има днешния мирен ден и свят, част от който е България! Историята доказва, че без Деня на Победата нямаше как днес да празнуваме и Деня на Европа и именно затова той трябва да ни обединява, а не да ни разделя! Честит Ден на Победата и честит Ден на Европа! Дълбок поклон пред всички герои, дали живота си за Свободата и мира на България, Европа и света!“ 

Последно от нашият блог