4/12/2022

Партия МИР: Връщането на хартиените бюлетини е крачка назад в провеждането на честни избори в България

Партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) категорично се противопоставя на предлаганите от БСП промени в Изборния кодекс и връщането на хартиените бюлетини в изборния процес. Връщането на хартиените бюлетини е крачка назад в провеждането на честни избори в България. Това се посочва с позиция на партия МИР, която през 2020-та година се пребори за въвеждането на машинното гласуване и обяви за своя и национална кауза провеждането на честни избори в България.

Несъстоятелен е доводът, че машинното гласуване е причина за ниската избирателна активност. Нежеланието на българските граждани да участват в изборния процес и обществено-политическия живот на страната се корени в пагубните действия и престъпното бездействие на всички управляващи през последните 32 години България. Това се посочва още в позицията на партия МИР, а вместо връщане на хартиените бюлетини от партия МИР предлагат ключови промени в Изборния кодекс, които ще гарантират провеждането на честни избори в България.

На първо място партия МИР предлага машинният протокол да се признае като финален протокол на СИК и той да не бъде преписван ръчно, както до сега. Така ще се избегне възможността за умишлени или неволни грешки при ръчното преписване на данните от машинните протоколи, което подменя вота на българските граждани. Според партия МИР в края на изборния ден трябва да бъдат преброени всички разписки от машината за гласуване, които да бъдат сравнени с протокола, издаден от машината за гласуване. След подпис от страна на всички членове на комисията машинният протокол става финален изборен протокол на СИК след което той да се сканира и качва директно в системата на ЦИК.

Според партия МИР най-голямото предимство на машинното гласуване е, че елиминира възможностите за субективна намеса и изкривяване или подмяна на изборния резултат. Чрез ръчното преписване на машинните протоколи на практика се обезсмисля машинното гласуване.

Позицията на партия МИР е, че на този етап машинното гласуване е единственият възможен вариант в България да се проведат честни избори. То, обаче, трябва да бъде проведено при стриктни правила и да бъде сведена до минимум възможността за недобросъвестна намеса в изборния ден.

С цел осигуряване на пълна прозрачност на изборния процес от партия МИР предлагат информацията, изпращана от секционните избирателни комисии (СИК) до РИК и ЦИК, да бъде паралелно изпращана по имейл до всички участници в изборния процес, както и до гражданските и неправителствени организации, които са заявили желание за това.

Така според партия МИР участниците в изборния процес ще разполагат с пълната информация в реално време, което ще елиминира възможностите за манипулации и подмяна на изборния резултат в изборната нощ и дните след това, когато Информационно обслужване обработва данните. Успоредно с това, подобна промяна в Изборния кодекс ще допринесе за връщане на доверието към изборния процес и крайния изборен резултат.

Партия МИР предлага членовете на ЦИК да бъдат избирани не на партийно-квотен принцип, а на експертен и чрез публичен конкурс (интервюта), проведен от специализирана комисия, избрана и назначена от президента на Република България и включваща членове от БАН, експерти е съответните специалности: право, социология, обществени науки, електронна обработка на информацията.

Друго основно предложение на партия МИР за промяна в Изборния кодекс е членовете на ЦИК да се назначават по силата на Кодекса на труда, с подходящи длъжностни характеристики и контрол, издигане и наказване за нарушения съгласно Кодекса на труда. Партия МИР предлага още ЦИК да поеме пълна отговорност за организацията, провеждането и отчитането на изборните резултати чрез създаване на специално звено „Информация и контрол“, както и всеки член на ЦИК, РИК и СИК да носи административно-наказателна отговорност за своя подпис и своите действия.

Партия МИР настоява Народното събрание да гласува бюджет на ЦИК за пълното въвеждане на видеонаблюдение във всички изборни секции. Партия МИР припомня, че и в момента в Изборния кодекс е заложено видеонаблюдението във всички секции, но то не се състоя, с което на последните парламентарни избори ЦИК наруши ИК. По изчисления на експерти на партия МИР за пълно въвеждане на видеонаблюдение са необходими  еднократно 1 500 000 лв.

Партия МИР предлага също чрез промени в Изборния кодекс да бъде създаден и изборен район „Чужбина“. Според партия МИР това ще гарантира, че всички българи в чужбина ще могат активно да участват в обществено-политическия живот на България, както и че така ще бъдат изчистени изборните списъци, което ще въведе ред, прозрачност, справедливост и честност в целия изборен процес.

Последно от нашият блог