4/10/2024

ПОЛИТИЧЕСКИ ДОКЛАД НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПАРТИЯ МИР, изнесен на редовния Конгрес на партия МИР на 30.03.2024 г.

ПОЛИТИЧЕСКИ ДОКЛАД НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПАРТИЯ МИР, изнесен на редовния Конгрес на партия МИР на 30.03.2024 г.

Уважаеми делегати,

Скъпи приятели, МИРяни и съратници,

Уважаеми гости на редовния Конгрес на партия МИР,

За огромно съжаление България се намира в едни от най-трудните и тежки си времена от началото на прехода. И тази оценка не е само заради външно-политическата обстановка, не е само заради рекордната инфлация, икономическата и финансовата криза, тази оценка е най-вече заради управленската и моралната криза, която сполетя родината ни особено през последните девет месеца. Нещо повече – промените, които бяха направени в Конституцията на България подлагат на сериозен риск страната ни да влезе и в Конституционна криза.

Сглобката, която направиха мутрите, мафията и шарлатаните направи така, че българите да загубят всякаква надежда, а над 60 % от тях да откажат въобще да участват в обществено политическия живот на страната. Продължаваме промяната беше създадена уж като алтернатива на ГЕРБ. Нещо повече те ясно заявяваха, че са в политиката, за да изчегъртат ГЕРБ и ДПС и да вкарат Бойко Борисов в затвора. Но вместо това успешно изпраха Бойко Борисов и Делян Пеевски и управляваха заедно с тях в последните девет месеца.

Управляващата сглобка доведе България до пълен разпад на държавност, морал и ценности. Нещо повече - трябва ясно и категорично да кажем, че правителството на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и със сериозната подкрепа и намеса на ДПС извърши национално предателство, вземайки решение за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна. С това решение на Народното събрание България на практика зае страна във военния конфликт, което е в разрез с националния интерес на страната и волята на мнозинството от българските граждани и за това тяхно решение трябва да им бъде потърсена наказателна отговорност. Национално предателство е преди да си се погрижил за собствения си народ, да се грижиш за чужди народи и държави.

Цинично е нарушителите на Конституцията да я променят. Цинично е тези, които уж протестираха срещу ГЕРБ и Бойко Борисов сега да управляват заедно с него. Цинично е тези, които акустираха с надуваема лодка на Росенец, за да искат да изчегъртат ДПС, Доган и Дилян Пеевски, днес не само да управляват заедно с тях и стоят в скута им. Цинично е тези, които направиха ала-бала с изборите и подмениха вота на българските граждани да искат доверието им отново. Сглобката, която направиха ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС всъщност е съвкупност от некомпетентност и слугинаж, което отврати още повече българските граждани от политиката и обществения живот на страната.

През изминалата 2023 година партия МИР се яви на два избора. На предсрочните парламентарни избори през април партия МИР се яви самостоятелно, въпреки че имаше както вътре в самата партия, така и извън нея сериозна дискусия и гласове да се явим на изборите в коалиция с други партии. И въпреки че не успяхме да станем парламентарно представена партия, каквато е целта на всяка една политическа партия, ние се превърнахме в най-активната извънпарламентарна партия. Партия МИР доказа, че е партия на морала, на експертите и професионалистите. Нито за секунда не си позволихме да се изкушим да се впуснем в популизъм или да пренебрегнем нашите принципи, морал и ценности, само и само да влезем в Народно събрание. Защото за нас от политическа партия МИР властта не е самоцел, тя е средство за решаването на реалните проблеми на българските граждани и на всяка една сфера от обществения и икономическия живот на страната.

На местните избори на 29-ти октомври 2023 г. партия МИР участва в 12 общини самостоятелно, в 13 общини в местни коалиции и в 10 общини с подкрепа за кмет и участници на МИР в листите.

Партия МИР участва самостоятелно в следните общини: Бургас, Разград, Ботевград, Ихтиман, София, Несебър, Кърджали, Дряново, Пловдив, Родопи, Септември и Горна малина.

В община Ботевград партия МИР има избран кмет още на първи тур и 12 общински съветника. В община Бургас партия МИР има избрани 2-ма общински съветника. В община Разград имаме избрани 2-ма общински съветника. В община Ихтиман партия МИР има избрани 3-ма общински съветника.

Партия МИР участва в местни коалиции в следните общини:

-       Созопол (избран кмет и 9 общински съветници)

-       Русе (избран кмет и 12 общински съветници)

-       Стражица (избран кмет и 8 общински съветници)

-       Съединение (избран кмет и 3 общински съветници)

-       Приморско (избрани 2 общински съветници)

-       Лясковец (избран 1 общински съветник)

-       Червен бряг (избрани 3 общински съветници)

-       Габрово (избрани 5 общински съветници)

-       Перник (избран 1 общински съветник)

-       Видин (избран 1 общински съветник)

Партия МИР подкрепи следните кандидати за кметове, които бяха избрани:

-             Елин Пелин;

-             Шумен;

-             Силистра;

-             Дупница;

-             Своге;

-             Роман.

На база на проведените местни избори партия МИР има избрани общо: 11 кмета и 79 общински съветника, което означава, че партия МИР присъства вече сериозно в местното самоуправление, което всъщност е най-близко до хората и решаването на техните проблеми.

За огромно съжаление трябва ясно да кажем, че през последната една година политиките, приоритетите, експертността и морала бяха заменени с популизъм, PR и лъскава опаковка без никакво съдържание. Всички българи, които протестирахме през лятото на 2020 г. срещу мутренското управление на ГЕРБ и Бойко Борисов, си мислехме, че по-лошо от него не може да има, но правителството на сглобката ни опроверга. Днес не само ние от партия МИР, но и голяма част от българските граждани можем да кажем, че правителството на „сглобката“ е най-пагубното и некомпетентно в най-новата ни история.

Всеки българин ежедневно и по собствения си джоб вижда ефекта от това пагубна за България управление – огромна инфлация, неспиращо покачване на цените на хляба, горивата, водата, отоплението и всички други стоки и услуги. Голяма част от българските граждани вече едва свързват двата края, а малкият и средният бизнес, който е гръбнакът на българската икономика, ежедневно и без никаква помощ се бори да оцелее. Всичко това може да се определи само по един начин – тотален и умишлен геноцид над българския народ.

Случващото се в България през последните 33 години доказа, че така нареченият политически елит няма качества, морал, чест, елементарно чувство за справедливост, желание и политическа воля да се решават проблемите на българските граждани и България да бъде нормална европейска и развиваща се държава. През тези 33 години надеждите на българските граждани останаха излъгани и всички си задаваме въпроса – а сега накъде? Според нас от партия МИР най-важното нещо сега е българските граждани да бъдем единни и всички заедно да се противопоставим на олигархията в лицето на цялата така наречена политическа класа, която 33 години съсипва и ограбва нашето бъдеще и бъдещето на децата ни.

Крайно време е българите да спрем да избираме между по-малкото зло. Време е да изберем и да застанем на страната на доброто, морала, свободата, справедливостта и експертността. Именно това е и мисията на партия МИР – да обедини всички морални, инициативни и родолюбиви българи и да създаде реалната алтернатива в обществено-политически живот на България.

На България ѝ е нужна истинска промяна, но как да стане тя? Кой и как би могъл да извърши тази така жадувана промяна?

Разбира се, само народът може да извърши тази промяна с помощта и лидерството на честни, морални, инициативни и доказано родолюбиви българи, които са приели за своя кауза и съдба просперитета на Родината и благополучието на българския народ. Най-добрият инструмент за промяна е мислещите българи, експертите и професионалистите с богат практически опит да се обединят и с реални действия, не с празни думи, популизъм и PR да спечелят доверието на българските граждани. Целта на партия МИР е да убедим всички загрижени за бъдещето на Родината ни българи да спрат да гласуват против някой политик или партия, а да гласуват ЗА реализацията на Нов модел на развитие на българското общество и държавата. Безспорно едно от най-важните неща, които трябва днес да се случат в България е в страната да се промени духовната атмосфера, да има състрадание, дружелюбие, а отношенията между хората и между държавата и хората да се основават на правилата, произтичащи от православната етика, като всеки гражданин проявява добросъвестност.

Партия МИР вече е част от политическата система на страната и нашите цели, политики и приоритети са ясни. Само за четири години от своето учредяване партия МИР доказа, че в политика може и има морал, принципност, последователност, експертност и висок и доказан професионализъм. Сега ни предстои най-важното – да убедим българското общество, нашите симпатизанти и съратници с какви нови идеи, подходи и решения ще постигнем нашите благородни и безкористни цели за възстановяването, развитието и възхода на България в средносрочен план.

Партия МИР предлага концепция за нов модел на развитие на българското общество, в което основното е намирането на решение за едновременното действие на двата най-важни и определящи принципа във всяко човешко общество – принципа на справедливостта и принципа на свободата на личността. Тоест партия МИР предлага изграждането в България на общество, в което едновременно да бъдат защитени и реално гарантирани чрез нова идеология и правото на справедливост, но и правото на свободата на личността. Това всъщност е и основното, което отличава партия МИР от останалите политически субекти в страната.

Друг основен стълб, на който е стъпила идейната платформа на партия МИР е изискването постепенно  и повсеместно в правната рамка на обществото да се внедряват правни норми, базиращи се на правилата на православната етика, в регулирането на  отношенията между хората и между държавата и нейните граждани, като следствие от преобладаващото възприемане от обществото  на идеята за божественото начало в раждането и развитието на нашата вселена.

Задачата, която си поставя партия МИР, е да направим така, че личният морал на българския гражданин от най-ранна възраст през целия му живот да го води към родолюбие, честност, състрадание и грижа за по-слабия и по-възрастен, към постигане на високи съзидателни лични постижения и дейност за благото на народа и  българската държава. Един малък народ не може да постигне и най-малките положителни резултати в развитието си ако не е единен. Едно гражданско общество не може да бъде „инкубатор“ на стойностна наука, не може да гради ефективна икономика и да постига високо качество на живот, ако не е съборно и неговите членове не мислят най-напред за „общото“, а след това за „личното“. Една нация не може да бъде съзидателна и водеща в човешката цивилизация, ако не се грижи за своите таланти, ако не отстоява истината, вярата и езика си, ако не възпитава високи нравствени добродетели у младото и подрастващо поколение.

Това се постига едва тогава, когато мислещите граждани, обединили своя интелект, са достигнали до общи виждания за принципните особености в еволюцията  на мирозданието. Или, с други думи казано, когато болшинството от хората гледат на света по приблизително един и същи  начин, и изповядват, и се придържат към еднакви правила в индивидуалната си дейност, а всяка колективна форма на интелект, каквато по същество е политическата партия, се ръководи  от общите задачи и следва общата ориентация за съзидателна дейност. В резултат членовете на партията действат съвместно – в едно направление и заедно изменят обкръжаващият ги свят, следвайки избраното направление. За достигане на тази висша форма на колективния, действащ еднопосочно, интелект са необходими правила, които да произтичат и да съвместяват движението на обществото в едно русло. Етичните правила и норми, които партия МИР прие и които са задължителни за всички наши членове и симпатизанти, също ни отличават съществено от останалите политически партии, защото освен всичко друго, с тях ние даваме и личен пример

Идейната платформа на партия МИР е аргументирана и с логична представа за „Образа на бъдещето“ на човешката цивилизация, а следователно и за образа на бъдещото на българското общество. Един от основните приоритети на партия МИР е да покаже какъв е образът на бъдещето и как България трябва да се развива в следващите десет, двадесет, тридесет години.

Крайно време е общественият интерес да застане над личния и партийния и да върнем държавността и нормалността в България. Именно затова партия МИР предлага национален консенсус и обединение около пет приоритета, които ще изведат България от икономическата, здравната, политическата и моралната криза и ще направят българския народ проспериращ и щастлив.

Петте приоритета, около които партия МИР предлага обединение и национален консенсус, са на първо място работеща и ефективна икономика, на второ място излизане от демографската криза и връщане на българите зад граница в родината. Третият приоритет е оползотворяването на всички природни дадености на България в сферата на туризма, селското стопанство и логистиката. На четвърто място – реформа в съдебната система и административна реформа чрез въвеждането на електронното правителство. Балансирана външна политика е петият национален приоритет, който партия МИР предлага.

Петте приоритета са разписани в Програмата за възстановяването и устойчивото развитие на България на партия МИР и няма да се спирам подробно на тях сега. Ще подчертая само, че точка първа в дневния ред на политиците и всяко българско правителство трябва да бъде как българската икономика да стане работеща и ефективна, защото без икономика не може да се прави нито социална политика, нито може да има качествено и достъпно за всички български граждани здравеопазване и образование. Именно затова партия МИР предлага социално-пазарното стопанство да стане икономическа основа на българското общество с регулираща макроикономическа роля на държавата. Целите на социално-пазарно стопанство са пълната заетост на капитала и труда, т.е. всички да печелят и работници и работодатели, както и устойчивото икономическо развитие, стабилните пари, свободното икономическо състояние. Този модел ще изгради в България истинска средна класа и ще я превърне в силна социална и индустриална държава.

Политическа партия МИР като млад политически субект в най-новата история на България може и трябва да си поставя високи цели. Най-важната е да се прави всичко възможно, изхождайки от реалностите на днешния ден да се подобрява жизнения стандарт на българина така, че хората които имигрират от страната по икономически причина да стават все по-малко в сравнение с хората, които се завръщат обратно в родината. Успоредно с добре платената и удовлетворяваща хората работа трябва да се работи за запазване на духовното богатство и българските традиции, за да можем да подготвим и възпитаме поколения, които да обичат, пазят и предават българския дух, народна памет, вяра и език на българската нация и държава в годините.

Единение на нацията ще има само тогава, когато всички ние приемем православната етика за свой главен ориентир в отношенията си между хората, между държавата и гражданите, между славянските и православни народи. А тази етика следва да се възпитава и научава още от най-ранни години. Ето защо важен приоритет и конкретна главна задача пред партия МИР е  въвеждането на вероучение в българските учебни заведения, изменение на законодателството в съответствие с изискванията на православната етика, създаване на произведения на изкуството, разказващи на високо професионално и съвременно ниво за устоите на българска вяра и език, за традициите и ценностите на многовековната българска нация. В това отношение партия МИР ще прояви настойчивост и решителност и ще отстояваме православните ценности, вярата, културата и езика ни. Това е основно наше задължение и първо наше обещание пред българския народ.

Основната задача, която партия МИР си поставя, е да мобилизираме и активизираме интелектуалния потенциал на българските граждани както в страната, така и в чужбина, за да можем с общи и задружни усилия да реализираме най-добрия модел за развитие на България. Тази задача е трудна и дълга, но осъществима и благородна. И най-важното, тя е по силите на младото и средно поколение, които вече знаят, че пътят, по който върви днес България, е път за никъде. В днешната тежка обстановка, въоръжени със знания, вяра и ентусиазъм, ние от партия МИР си поставяме реални и осъществими цели, които по еволюционен път ще коригират натрупаните грешки и безобразия в последните над тридесет години. Решително ще настояваме за търсенето и приемане на решения, необходими за възстановяване на здравия, високонравствен обществен климат и ще потърсим наказателна отговорност на виновните за националната катастрофа до която докараха България.

При реализацията на тази задача партия МИР ще търси партньори и съюзници, които изповядват нашите ценности и приемат безкористно да работят за бъдещето на България и нашите деца в нея. Партия МИР подава ръка на всички български граждани, на всички граждански и неправителствени организации и партии и предлагаме да обединим усилията си и да създадем общ фронт срещу сглобката, мутрите, мафията и шарлатаните още сега на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

На България ѝ трябва нова национална кауза, около която да се обединят всички българи, и партия МИР предлага това да бъде формирането на новия национален идеал.

Друга основна цел и задача, която партия МИР си поставя, е да подготви и да направи широко обществено обсъждане на нов Обществен договор за отношенията между гражданите и държавата и между самите граждани. Новият обществен договор предлагаме да бъде приет чрез Национален референдум и да стане основа за изготвянето на промени в Конституцията на Република България. Основното в новия Обществен договор ще бъде приемането на Етични правила и норми, които напълно да съответстват на историческите традиции, на народопсихологията на българите, както и на нормите на православната етика. Чрез него ще бъдат гарантирани позитивните права на гражданите, както и създаването на възможност те да изпълняват възложените им задължения и отговорности. В новия Обществен договор ще се изведат основните принципи на социално-пазарното стопанство, както и регулиращата роля на държавата за изпълнение на социалните ѝ ангажименти, както и тези на работодателите. В Обществения договор ще се разпишат необходимите регламенти за пълното въвеждане в действие във всички сфери на обществено-икономическия живот на страната на структуроопределящите принципи – „СВОБОДАТА И СПРАВЕДЛИВОСТТА“, с гаранции за тяхното балансирано и едновременно прилагане от всички и навсякъде.

Най-сериозният проблем на България през годините на прехода остава качеството, подготовката, компетентността, ценностната система и, най-вече ефективността на управляващите, измерима с качествени критерии. Именно за това партия МИР предлага в България да бъде въведена система за контрол на качеството на управление в страната като цяло и в отделните сфери и направления. Предлагаме да се въведе пълноценна система за стандарти за качество на мениджмънта в държавното управление.

Партия МИР предлага в Конституцията на България, както и в законовите и подзаконовите актове да се регламентира, че заемането на управленски позиции в държавата се осъществява само по строго определени правила, които задължават партиите, спечелили парламентарни и местни избори да издигат единствено кандидати, преминали през конкурси, провеждани от специалисти в дадената област, организационно членуващи в напълно автономни браншови структури към съответните политически партии. Да се въведе чрез закон Система за стандарти за качеството на мениджмънта в държавното управление. Всичко това ще гарантира коренно различен подход при подбора на управленските кадри в страната, които ще бъдат компетентни, експерти и професионалисти и напълно осъзнато и обективно ще носят личната си отговорност за изпълнението на възложените управленски функции.

Уважаеми делегати,  

ние от партия МИР вече четири години доказваме с нашите действия, че имаме смелостта да отстояваме и защитаваме националния интерес на България. Ние винаги сме и ще продължим да назоваваме нещата с истинските им имена. Тук е мястото също така да припомним, че партия МИР не спестява критиките си към правителството на „сглобката“, но успоредно с това даваме решение на всеки един от проблемите в българското общество. През последните четири години партия МИР отстоя много каузи, организира и участва във всички справедливи граждански протести, противопостави се срещу въвличането на България във военния конфликт в Украйна, защитавахме Паметника на съветската армия от посегателство. С нашите действия доказахме, че може и има политическа партия в България, която да действа принципно, последователно, морално и да защитава интересите на българските граждани.

Единственият шанс на България в тези трудни време е обединение на здравомислещите сили. И една от основните цели на партия МИР е именно тази. От днес партия МИР стартира процеса на обединение на всички, които милеят за родината и искат техните деца и внуци да живеят, да учат, да се развиват и да работят в България. Партия МИР предлага обединение на всички родолюбиви партии и организации около най-широк общ знаменател. Сега е момента, в който ще си проличи кой реално мисли за спасението на Родината и кой мисли само и единствено за личните си и партийните си интереси.

Българите искат не евроатлантическо, а българско правителство, което да решава проблемите на българския народ и държавата като цяло. Партия МИР ще положи всички усилия, за да може на предстоящите предсрочни парламентарни избори да се създаде ясна и категорична алтернатива на сглобката, на евроатлантиците, на мутрите, мафията и шарлатаните, които завладя страната и мислят само и единствено за своето лично и кариерно развитие, за власт, за пари и удоволствия и всичко това за сметка и на гърба на изстрадалия български народ.

Уважаеми делегати на редовния конгрес на партия МИР,

благодаря ви, че сте част от екипа на партия МИР!

Нашата обща мисия е да обединим всички морални, инициативни и родолюбиви българи и заедно да върнем нормалността в страната и да превърнем България в силна индустриална и социална държава, а българския народ в проспериращ и щастлив.

Време е за нов модел на развитие на България и разчитам на всеки един от вас да се включи и участва активно в реализацията му. Убеден съм, че заедно, с общи и задружни усилия и в името на България и нашите деца ще успеем!

Бъдете здрави, благословени и неприМИРими!

Нека бъде МИР!

Бог да пази и да благослови България!

Последно от нашият блог