9/9/2023

Проф. Радостин Долчинков: Излизам като кандидат за кмет на Бургас в името на нашите деца

Проф. Радостин Долчинков е роден в Бургас през 1959 г. Той завършва Висшето техническо училище „Ангел Кънчев“ в Русе със специалност „Технология на машиностроенето и металорежещи машини“, а впоследствие и маркетинг в Бургаския свободен университет. От 1985 г. е научен сътрудник в катедра ТММ при ВТУ „Ангел Кънчев“. През 2001 г. получава докторската си степен по Теория на механизмите, машините и аавтоматичните линии. Става доцент през 2003 г., а професор – през 2015 г.

От 2011 г.. досега е Административен директор на Бургаския свободен университет, а от 2014 г. – Декан на Центъра по информатика и технически науки. Член е и на академичния съвет на БСУ. Има над 200 публикации, статии, студия и монографии в България и чужбина, както и над 100 цитирания. Автор е на 15 книги в областта на инженерните науки.

Той е кандидатът за кмет на община Бургас, издигнат от ПП МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) и Гражданско обединение „Бургазлии“. Професорът е член на Националния изпълнителен съвет на ПП МИР и учредител на бургаското обединение.

"Проф. Долчинков е пример за експерт и професионалист, който е готов да поеме отговорност и да работи за развитието на Бургас и превръщането му в най-доброто място за работа, учене и живеене. Той е пример и за това как могат да бъдат съчетани професионалния опит, експертността и политиката. Партия МИР е доказала, че залага на доказани експерти, професионалисти и граждански активисти и не случайно е платформата, чрез която те да влязат в политиката. Партия МИР работи с широка мрежа от граждански и неправителствени организации и в Бургас на местните избори ще участват заедно с Гражданско Обединение „Бургазлии“. Това каза председателят на партия МИР Симеон Славчев.

- Проф. Долчинков, влизате в мръсна битка - предизборната кампания за кмет се очертава тежка. Готов ли сте да издържите на нападките на своите опоненти? Вие произхождате от академична среда.

-  Първо искам да благодаря на всички от Гражданско обединение "Бургазлии", които са с мен в тази битка, както вие я наричате. Ако тези хора ги нямаше до мен,  аз щях да остана на обичайното място - да  изпълнявам своите задължения като преподавател в университета, имам и административни ангажименти. Влизам в тази битка мотивиран и ангажиран, както винаги. Искам и ще направя всичко възможно, за да спечеля доверието на бургазлии, за да можем да променими това, на което сме свидетели, това което всъщност става.

- И как смятате да го промените?

- С по-модерна местна политика, по-отворена към гражданите. Благодаря на гражданското Обединение „Бургазлии”, които ме амбицираха да вляза в тази битка. Аз я приемам заради просперитета на моя любим град, както и на вас. Какво ме впечатли тука, в тази стуктура. Впечатлиха ме хората, които участват в това сдружение и по-специално да кажа – това са специалисти, с много знания и много умения, с професионален и житейски опит. Разпознаваеми сред обществеността. Тук няма случайно промъкнали се индивиди, които, ако влязат в Общинския съвет, ще бъдат послушни и ще вдигат ръка безропотно с мнозинството. Ще направя всичко възможно да използвам своя морал и професионализъм, да се отдам напълно за т.нар. кауза „Бургас” .

Проф. Долчинков и лидера на обединените "Бургазлии" Иван Ненков

- Трудно е времето, проф. Долчинков, звучите амбицирано, но държавата е в тежка ситуация, с нестабилно правителство, а това изправя общините пред още по-големи изпитания през последните две години.

- Виждам, ситуацията в страната през последните години е плашлива, несигурна и именно затова ще направим всичко възможно тя да се промени, политическите партии не могат да променят управлението и надеждите на това общество. Аз вярвам, че Сдружението ще успее да се пребори с това, като представи, като тръгне с експерти, с професионализъм, морал и инициативност. Настъпил е момент, в който, такива като нас, не бива да стоят встрани от процесите на дестабилизация, опростачване и тотално обезверяване. Това е знак, че гражданите в Бургас трябва да се обединят и да вземат нещата в свои ръце. Желанието на всички, които тръгваме в тази борба, ще бъде да осигурим по-добър живот в общината, да предложим възможности за работа, повече работни места, и разбира се -  младите и образовани хора да останат тук, много е важно да видим какво става в очите на бургазлии – да повдигнем тяхното самочувствие и да им дадем надежда. И накрая искам да кажа: Сега аз мисля, че моят момент е дошъл и вярвам много на хората, които са около мен.

- Бургазлия ли сте?

- Роден съм в Бургас, завърших средно образование в Бургас, завърнах се в Бургас, след като завърших висшето си образование и работя в Бургас, живея в Бургас, мисля да остана в Бургас. Това е моят свят. Тук са моите приятели, моите колеги, моята административна, преподавателска и научна работа. Всичко, което ни свързва - мен с вас и с моите съмишленици, е Бургас.

Последно от нашият блог