2/11/2022

Промяната идва от самите нас

Не искаме да се случват трагични ситуации.Но те съществуват и са много. Засягат различни хора във всяко кътче наБългария. Няма смисъл да повтаряме едни и същи неща, защото така единствено правимзлините по-големи. Има смисъл само от адекватно решение.

Удивителен е начинът, по който изначално сеподхожда към тези ситуации. Чисто по български всеки прехвърля вината иотговорността на този, на онзи, на тези и онези, без да осъзнава, че с малкоусилия би могъл да поправи нещо, дори когато изглежда, че няма непосредственорешение.

Същото се случва и в умовете на хората заемащиуправленски позиции, които изземват “задължението” да посочват грешките. Всичките прехвърлят вината върху другите, върху онези, които са в другата група, вдругата партия, с друга интелектуална или радикална позиция. По този начинсъздават впечатлението, че тъй като вината е чужда, решението на проблема същоне е тяхна отговорност. И след безброй критики и хиляди обещания – засъжаление, нищо не се случва. Започваме да изискваме промяната в тези хора,после искаме оставки.

Но никой не демонстрира намерение дазапочне желаната промяна вътре в себе си. Никой не дава нагледен пример какчовешките добродетели могат и трябва да бъдат най-важни, ако наистина искаме даимаме по-хубаво бъдеще от настоящето, в което живеем.

Замислете се, на какво станахме свидетелипрез последната година?

Стрелба в София, при която е застрелян собственикна автокъща, докато е чакал на светофара. Убийство и самоубийство в метрото долетище София. След семеен скандал от ревност мъж се нахвърлил върху съпругата си,душил я с ръце. Омотал цялата й глава в стреч фолио. Труп е открит разфасован ихвърлен в чували в езерото „Вая". Убийство на Герена. Произведен е самоедин изстрел. Фатален изстрел.

Мъчителное да виждаме това. И да се питаме всеки ден „защо?”. Мъчително е наред с всичкода виждаме огромното богатство, което се върти между малцина и бедността, коятопотиска мнозинството. Да не забравяме и за COVID19 кризата,смъртта на здравната система, корупцията, експлоатацията на тези, които няматнищо и злоупотребите с добрите намерения на хората, които правят дарения.Мъчително е.

Изправени сме пред сериозни и разностраннипроблеми, които засягат населението на цяла България и бъдещите перспективи. Трябвада започнем възможно най-скоро, ако искаме да имаме бъдеще, което си струва дабъде наречено така. Трябва да започнем от себе си.

Искате толерантност? Тогава проявявайтеповече разбиране. Мечтаете за решение на проблемите в икономически план?Научете се да поемате отговорност и да управлявате личните си финанси, катотака ще дадете пример, който идва отгоре надолу, вместо да поставяте подобниизисквания към онези, които вече нямат нищо свое, за да го управляват. Искатеда живеете в мир и спокойствие? Тогава не допускайте убийствата да бъдатбезнаказани. Действията носят в себе си импулса на идеята, която ги епредизвикала. Затова е належащо всеки от нас да бъде строг съдия на самия себеси и да се превърне в добър пример, който да посява във всяко човешко същество.

Ниеобещаваме да бъдем добри и щедри, без да чакаме някой друг първо да бъде такъв.Ще постъпваме по този начин, независимо дали другите го правят. Ще бъдемщастливи просто от това, че съвестта ни е чиста. А мислите си ще насочим къмоколните - не само за собственото си удобство.

Ще браним свободата си, за да действаме с Морал, Инициативност и Родолюбие. Самотогава ситуацията в нашата малка България ще се промени към по-добро.

Последно от нашият блог