7/12/2022

Правителството на Кирил Петков вкарва България в сериозна енергийна, икономическа и социална криза, смятат от ПП МИР и искат свикване на КСНС

Със своите действия и бездействия отиващото си вече правителство на Кирил Петков вкарва България в сериозна енергийна, икономическа и социална криза, заяви председателят на политическа партия МИР Симеон Славчев на пресконференция с експерти от партията в Националния пресклуб на БТА.

От партия МИР искат президентът Румен Радев да свика спешен Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) на тема „Енергетика“, както и Народното събрание да приеме закон за управление при кризи.

Симеон Славчев посочи, че поради влошените дипломатически отношения с Руската федерация съществува огромен риск доставките на ядрено гориво да не достигнат до атомната ни централа. Успоредно с това, тревожна и напълно неясна е прогнозата, както и перспективите за съхранението на отработено ядрено гориво, коментира той.

От партия МИР настояват в спешен порядък да бъде изработен и утвърден кризисен план и да се направи енергийна дипломация. Ако се вземе решение за смяна на доставчика на ядреното гориво, от партията съветват да се изучи опитът на Чехия, която вече е опитала такава стъпка за своя идентичен ядрен реактор.

Ако България не постъпи мъдро и не вземе спешни мерки, съществува реален риск от затварянето на атомните блокове и влизането на страната ни в сериозна енергийна криза, коментира Симеон Славчев.

От партията предлагат да се направи спешен анализ на състоянието на енергетиката до 2030 г., както и до 2050 г., България да вземе стратегическо решение за ядрената енергетика – 7-и и 8-и блок на Атомната електроцентрала (АЕЦ) „Козлодуй“ и АЕЦ „Белене“, както и да се предприемат незабавни действия да се предоговорят и възстановят доставките на газ от „Газпром“. "Голяма част от европейските държави продължават да получават руски газ, в България само се направихме на по-католици от папата", коментира Славчев.  

Цялата пресконференция може да видите във видеото:

Последно от нашият блог

Партия МИР дава решение как България да излезе от енергийната криза

Във връзка с енергийната криза, в която правителството на Кирил Петков и четворната коалиция на ПП, БСП, ДБ и ИТН вкараха България, партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) излезе с конкретни предложения за овладяване на енергийната криза.

Партия МИР: Правителството на Кирил Петков срина България до моралното дъно

Работата и на 47-мото Народно събрание и правителството на Кирил Петков може да се опише само с две думи – морално дъно. Това се казва в позиция на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) във връзка с края на работата на 47-мото Народно събрание.

Лъчезар Бонев: Фондация "Америка за България", "Отворено общество" и американското посолство целенасочено унищожават устоите на държавата ни!

Фондация "Америка за България", "Отворено общество" и американското посолство в София целенасочено унищожават устоите на държавата ни!