3/20/2023

Проф. д-р Симеон Ананиев: Партия МИР предлага спешно да се приеме Национален транспортен план

Университетски преподавател и експерт по транспорт води листата на партия МИР в Русе

„Една от основните цели на партия МИР в сектор транспорт е да се изготви и реализира Национална програма за интегрирането на транспорта, инфраструктурата и логистиката в една система. Само така ще се постигне устойчив транспорт при превоза на товари и пътници. Предлагаме спешно да бъде разработен и приет Национален транспортен план, като се тръгне от всяка община и да се види какви хора живеят там и какви транспортни връзки са им необходими. След това да се отиде на областно ниво и накрая на национално. Следващата крачка е да се направи подробен анализ на събраната  информация и преценка каква е необходимостта от автобуси и влакове и как те да бъдат стиковани, за да са удобни за всички пътници“, това заяви проф. д-р Симеон Ананиев, който е водач на листата на партия МИР в област Русе.

Той е български учен, професор, експерт и стопански деец в сферата на транспорта, преподавател по спедиция, статистика и управление на транспорта във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“. Председател е на Асоциацията на българските железопътни превозвачи и Клъстър зелен транспорт, член на УС на Българската асоциация на вещите лица и експертите, съдебен експерт в списъците на Министерство на правосъдието на България за извършване на транспортно-икономически експертизи. Основните сфери, в които работи, са интегрирани транспортни системи и инфраструктура, транспортна логистика и интермодални превози.

„Народен представител означава че избраният представлява народа. Смятам че да представляваш своя народ е призвание и чест, но и че трябва да работиш за развитието и повишаване не само нивото на благосъстоянието, а и на образованието“, каза още проф. д-р Ананиев.

Той подчерта, че България може да произвежда сериозни материални потоци, които да транспортира и всичко да преминава през страната. „Това освен, че създава много нови работни места, но и дава много добра добавена стойност, както и развитие на социалната инфраструктура. Всичко е свързано в отделни системи и не може една система да се развива, независимо от другите, за това е крайно време да развиваме обществото във всички области и да мислим и да действаме коридорното и в мрежа. Трябва да изградим наша мрежова дигитализирана инфраструктура, за да може във всеки момент, съобразно обстановката – политическа или икономическа, при пандемии или забрани, България да е гъвкава и ефективна“, подчерта още проф. д-р Ананиев.

Според него жп транспортът в България трябва да бъде държавен приоритет и въпросът за печалба да не се поставя никога при него.

„Основната цел на жп транспорта винаги е била да бъде полезен на обществото като цяло – на хората, на икономиката, на армията. Железницата по света винаги е била и ще бъде гръбнакът на т. нар. мобилност, около който се развиват и другите видове транспорт. Именно за това партия МИР предлага развитието на жп транспорта да бъде основен национален приоритет. Не случайно и една от основните цели на партия МИР е България да стане истински транспортен хъб на Европа, защото страната ни има даденостите, но в момента използва едва 20% от своя потенциал. За да може да се оползотвори целия потенция на България партия МИР предлага да се обединят дигитализацията с логистиката, както и да се сменят моделите на веригите на доставки. Това ще даде възможност за минимум 50% натоварване на капацитета на транспортния хъб. Основата на трите стълба на икономиката – транспорт, инфраструктура и логистика, е дигитализацията. В следствие на пандемията, България започна да се използва като транспортен хъб - има контейнери влакове, които пристигат от Турция, от Гърция, но всичко това изисква дигитализирана инфраструктура и логистика. В момента международният транспорт с контейнери е в колапс и се търсят начини и пътища за превоз и България трябва да се възползва от това“, заяви още водача на листата на партия МИР в Русе проф. д-р Ананиев.

Той каза, че се е включил в партия МИР и подал ръка на младите хора в нея, за да дадат истинска алтернатива.

„Идеята на тези млади хора в партия МИР да стъпят на морала и нещо ново ме накара да им помагам с всички сили. Още повече, че абревиатурата на партия МИР означава Морал, Инициативност, Родолюбие, но бих казал, че М-то може да е на квадрат и да значи и мъдрост. Ако искаме да вървим напред като общество трябва да имаме единни и общоприети етични правила и норми и всички да ги спазваме“, заяви още проф. д-р Симеон Ананиев и призова българските граждани да подкрепят партия МИР с номер 16.

Последно от нашият блог