1/7/2022

Симеон Славчев, партия МИР: В Казахстан провокатори искат хаос, а не социална справедливост

Действията на въоръжените групи в Казахстан, които използваха общественото недоволство, за да ескалират напрежението, целят не да се понижат цените на втечнения газ, а провокиране на хаос, безредици, насилие, дестабилизиране на Казахстан и региона. Това се казва в позицията на председателя на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) Симеон Славчев.

„От действията на нападателите ясно се вижда, че те нямат нищо общо с протестиращите жители на Мангистауска област, които излязоха на мирни демонстрации срещу  новите високи цени  на дребно на втечнения газ в Казахстан. Нещо повече – освен че първоначалните протести бяха мирни,  след намесата на президента на Република Казахстан Касъм-Жомарт Токаев, който разпореди и веднага беше коригирана цената на втечнения газ в Казахстан, протестиращите излязоха с официална позиция, че прекратяват протеста, тъй като техните искания са изпълнени. Тоест трябва да се направи ясно разграничение между мирно протестиращите граждани, които прекратиха своя протест, и нападателите, които в момента вилнеят и рушат в Казахстан“, казва Симеон Славчев. 

Лидерът на партия МИР дава висока оценка на решителните действия на президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев за запазване на социалния мир в Република Казахстан.

„Изразявам дълбокото си убеждение, че президентът на Република Казахстан, който пое и длъжността Председател на Съвета за сигурност ще направи всичко възможно и необходимо, за да гарантира просперитета на страната и подобряването на живота на обикновените хора в приятелски Казахстан“, заявява още Симеон Славчев.

Според Славчев от предприетите действия на президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев е видно, че той си дава ясна сметка за особено опасния характер на избухналите безредици, случващи се на фона на събитията в Афганистан, активността на международните терористични организации и взривоопасния потенциал на междуетническите отношения в многонационален Казахстан. 

„Действията на президента Токаев категорично показват,  че той застава на страната на гражданите на Казахстан и че ще се бори с всички законови средства, за да гарантира правата и интересите на всички представители на мултиетническия и многоконфесионален казахстански народ, както и безопасността на пребиваващите в страната чужди граждани, включително и на дипломатическия корпус и на журналистите. Чрез своите действия президентът Токаев още веднъж доказа, че Република Казахстан спазва международните норми за съблюдаване и гарантиране на правата на гражданите“, заявява още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Припомняме, че в качеството си на общински съветник в София Симеон Славчев беше инициатор една от улиците в столицата на България да носи името на столицата на Казахстан – Астана. Славчев от години работи за укрепването на приятелските отношения между България и Казахстан и за разширяването на икономическото, културното и научното сътрудничество между двете страни и столици.

Пълният текст на позиция на председателя на партия МИР Симеон Славчев може да прочетете ТУК.


Последно от нашият блог

Партия МИР: Най-големият проблем на българите са високите цени на тока, на газта, на горивата и на хляба

В момента най-големият проблем на българските граждани не е зеленият сертификат, а високите цени на тока, на газта, на горивата, на хляба, както и растящите цени на всички други стоки и услуги. Това каза председателят на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) Симеон Славчев.

Симеон Славчев: Миротворческият контингент на ОДКС влезе навреме в Казахстан

Миротворческият контингент на Организацията по Договора за колективна сигурност (ОДКС) влезе точно навреме и напълно законно в Казахстан. Това каза в интервю за националната телевизия на Казахстан председателят на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) Симеон Славчев.

България чества 171 години от рождението на Тодор Каблешков

Днес се навършват 171 години от рождението на българския революционер Тодор Каблешков.В навечерието на Априлското възстание Каблешков пише Кървавото писмо и завършва с думите: "Ако вие, братия, сте били истински патриоти и апостоли на свободата, то последвайте нашия пример и в Панагюрище..."Тези думи на Тодор Каблешков са валидни и днес, защото личният пример е най-важен!