7/12/2022

Симеон Славчев: Връщането на хартиената бюлетина – крачка назад

Партия МИР остава категорично на позиции в подкрепа за машинно гласуване. Тази позиция изрази пред News.bg лидерът на формацията Симеон Славчев. Той припомни, че партията му се е борила за въвеждане на машинното гласуване. Направихме протест пред Министерски съвет и на база на това беше вкарано машинното гласуване, изтъкна Славчев. Той е убеден, че машинното гласуване е крачка напред към провеждането на честни избори в България. Връщането на хартиените бюлетини или смесеното гласуване би било крачка назад, смята още Славчев.

По думите му сега Народното събрание има много по-важни задачи, отколкото да се занимава с връщането на хартиените бюлетини. Трябва задължително да се признае машинният протокол, каза лидерът на МИР. Преписването на машинния протокол води до грешки, според Славчев. Според него машинният вот не е причина за отлива на избирателите от изборния процес. Това е оправдание, по-скоро политическите партии и политиците в последните 32 години направиха така, че със своите действия и бездействия отблъснаха хората от изборния процес, смята Симеон Славчев. Той припомни, че има обучение за избирателите как да гласуват с машините.

Припомняме, че ГЕРБ/СДС оспорват изцяло машинното гласуване още от миналия парламент, а в този се включи и БСП, която обяви, че ще поеме такава инициатива за връщане на хартиените бюлетини, тъй като оправда изборния си крах именно с уплаха на своите избиратели от машините. Още преди изборите от БСП атакуваха решението и с предложение да се броят ръчно хартиените разписки.

През 2021 г. "Има такъв народ", "Демократична България" и ИБГНИ съвместно успяха да прокарат всеобщо машинно гласуване, включително и в чужбина. Хартиеното гласуване остана само в малките избирателни секции и при неработещи машини.

За връщането на хартиените бюлетини ГЕРБ има подкрепата и на ДПС, и на "Възраждане" в този парламент.

Последно от нашият блог

Партия МИР дава решение как България да излезе от енергийната криза

Във връзка с енергийната криза, в която правителството на Кирил Петков и четворната коалиция на ПП, БСП, ДБ и ИТН вкараха България, партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) излезе с конкретни предложения за овладяване на енергийната криза.

Партия МИР: Правителството на Кирил Петков срина България до моралното дъно

Работата и на 47-мото Народно събрание и правителството на Кирил Петков може да се опише само с две думи – морално дъно. Това се казва в позиция на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) във връзка с края на работата на 47-мото Народно събрание.

Лъчезар Бонев: Фондация "Америка за България", "Отворено общество" и американското посолство целенасочено унищожават устоите на държавата ни!

Фондация "Америка за България", "Отворено общество" и американското посолство в София целенасочено унищожават устоите на държавата ни!